Hírek

Megújul a Paragvári iskola

2011. április 13., 15:01
Jó ideje lavorban gyűjtik az esővizet a padláson és nem tudják szellőztetni a WC-ket a Paragvári iskolában. Az elöregedett vezetékrendszer miatt a szippantós kocsi is gyakori vendég az intézményben.
Megújul a Paragvári iskola

És ez még csak a problémák egy része, ám mindez most megoldódik: a regionális operatív program 200 millió forintos támogatásával kívül belül megújul a több mint 100 éves épület.

A fenntartó önkormányzat további 22 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz.
Régóta omladozik már a vakolat a Paragvári iskola falán, utoljára több mint 30 éve volt felújítva a homlokzata. A támogatásból többek között ez is megújul majd. Az utcai homlokzat hőszigetelt vakolatot, az udvar felőli oldalon pedig hőszigetelt burkolatot kap az épület. A tetőszerkezet is javításra szorul. Lyukak tátonganak az épület tetején. Most vízgyűjtő edényekkel, hordóval védekeznek esős időben, de így is sok a beázás.


Több helyen kellett már gerendát cserélni. A pályázati pénzből a tetőszerkezet javítására is futja majd. De megújul az iskola összes vizesblokkja is. Szükség is van rá, mutatja az igazgatónő. A piszoárok egy részét már le kellett szerelni, de van ahol a csöveket szigetelőszalaggal kellett megerősíteni, hogy ne szivárogjon.

"Az ablakok be vannak csavarozva, azt nem lehet kinyitni."

Így a levegő sem kellemes ezekben a helyiségekben. Az ablakok egyébként nemcsak a mosdókban, hanem a tantermekben is rossz állapotban vannak. Ezeket is mind kicserélik. A tornaterem épületére pedig napkollektort szerelnek majd. Ez kettős célt szolgál.

Kőváriné Fekete Marietta - igazgató, Paragvári Utcai Általános Iskola
"A környezettudatos magatartásra való neveléshez nekünk egy nagyon jó szemléltető eszköz lesz, mindamellett, hogy az intézmény energiafelhasználásába besegít és nyilván csökkenti majd a villanyszámlánkat."


Emellett akadálymentesítik az épület B részét. Mozgássérült wc-t és parkolót is kialakítanak. Minderről ma, a szerződés aláírásakor tájékoztatták a sajtó képviselőit. Puskás Tivadar elmondta, ezzel egy hosszú pályázati folymat végéhez értek. Rövidesen megindulhat a közbeszerzés is. A polgámester fontosnak tartja, hogy helyi vállalkozó végezze el a felújítást, ezzel újabb munkalehetőséget teremtenének a városban.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Meggyőződésem, hogy valaki ott végez ahol mindennap láthatja a saját munkája eredményét, az nyilvánvalóan háromszor akkora figyelemmel végzi, és akkora  ráfordítással ezt a munkát, mint hogyha olyan helyen tenné, amikor felépíti aztán utána elmegy."


A tervek szerint a felújítás 2012. márciusában kezdődhet meg, a befefezejési határidő pedig jövő év augusztus 31-e. A 2012/13-as tanévet így már egy megújult, korszerű intézményben kezdhetik meg a tanulók.