Hírek

Megnyílt a 80 éves Tóth Imre születésnapi kiállítása

2020. szeptember 21., 22:23

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából nyílt meg a Berzsenyi Könyvtárban a 80 éves Tóth Imre születésnapi kiállítása. A szombathelyi fotográfus évekig volt a megyei napilap fotóriportere, majd saját szaküzletet nyitott. A kiállítás a 60-as, 70-es évektől napjainkig készült fotóiból ad válogatást.

Megnyílt a 80 éves Tóth Imre születésnapi kiállítása

Letakart Lenin-szobor (12:19) a Március 15. téren 1989-ben, és pápalátogatás Szombathelyen (13:13)- történelmi pillanatok, amelyeket Tóth Imre, a Vas Népe fotóriportere örökített meg évtizedekkel ezelőtt. A ma 80 éves, közismert szombathelyi fotós fényképein közéleti események, egyházi alkalmak, életképek és leginkább portrék elevenednek meg.    

Tóth Ákos - fotográfus
Két részre osztható, az egyik az egyházi rész, a másik a riportjellegű dolgai, ami onnan ered, hogy a Vas Népénél dolgozott, és ezt a mentalitást megőrizte később is, tehát mindig, amikor ment bármilyen eseményre vagy csak sétált a városban, ha valami érdekeset látott, azt megörökítette. 04:51

A könyvtárban látható fekete-fehér fényképek az elmúlt hat évtized termékei, így a válogatás akár életműkiállítésnak is felfogható - mondta megnyitójában Benkő Sándor. Tóth Imre hosszú ideig filmre dolgozott, de jól értett hozzá, hogy kell megragadni a pillanatot, saját korát dokumentáló képei pótolhatatlanok - tette hozzá.

Benkő Sándor - fotográfus
Átfogó képet ad az Imrének a munkabírásáról, a fotográfiai tevékenységéről, és örülök neki, hogy van olyan ember, aki megörökítette, dokumentálta azt az eseményt, amihez ma már hasonlót sem lehetne fotózni. 02:59

Ez a Járműjavítóban készült életkép (07:31) például a fotósra mosolygó melósokkal ma már megismételhetetlen, és érdekes perspektívát mutat az alulról fényképezett harangláb (14:23) vagy a templomajtóban álló alakok (13:36) ellenfényes képe. De talán a portréfotózás állt legközelebb Tóth Imréhez, a 80-as években már főként ezzel foglalkozott. Póz nélkül, természetes környezetben örökítette meg alanyait, visszatükrözve arcuk sajátos jegyeit, a személyiség jellemző vonásait - emelte ki a könyvtár igazgatóhelyettese, Szalainé Bodor Edit. A 80 éves Tóth Imrét a Bencés Diákszövetség nevében Andor Ferenc köszöntötte, aki a pannonhalmi főapát születésnapi üdvözletét is tolmácsolta.