MNB
MNB - 2

Hírek

Megnyílt a 4. Textiltriennálé Szombathelyen

2012. június 29., 17:49

5 katagóriában láthatja a nagyközönség hazai és nemzetközi művészek alkotásait, egészen szeptember 29-ig.  A válogatás azt mutatja meg, hogy a textil műfaji határai tágulnak és a technikák is változnak. Egy másik tárlat ugyanott a  Lodz-i ( LODZSI) Textil Múzeum gyűjteményéből  26 alkotó munkáit mutatja be.

Megnyílt a 4. Textiltriennálé Szombathelyen

A Szombathelyi Képtár szinte minden talpalatnyi kiállítóhelyét a textilmunkák foglalják el. A háromévenként jelentkező seregszemlén 5 kategóriában láthatnak alkotásokat az érdeklődők: miniatűrtextil, szalagtextil, zászló, textildesing, valamint fal-és tértextil munkák szerepelnek a tárlaton.  Ezek áttekintést adnak a hazai és a külföldi textilművészek munkásságáról. A magyarok mellett például japán, német, holland, finn alkotók munkái nyújtanak keresztmetszetet e művészeti ág fejlődéséről.

Az elmúlt évtizedekben a textilművészet is sokat változott: az alkalmazási módok, a formák, az anyagok változtak, a kiállítási lehetőségek viszont szűkültek. Nemzetközi tárlat a lengyel Lodz mellett márcsak Szombathelyen van.

Cebula Anna, művészettörténész , szervező - Szombathelyi Képtár
...


Újdonság a Lodz-i Textil Múzeum kiállítása. Tavaly a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményéből láthattak válogatást a lengyelek. A lodzi múzeum 1960-tól gyűjti a kortárs textilalkotásokat. A mostani kiállításon 27 alkotó művein keresztül követhetjük nyomon az elmúlt 5 évtized lengyel textilművészetének alakulását.