Hírek

Megkezdődtek az idei szalagavatók a városban

2013. január 16., 18:15

A premontreisek múlt héten báloztak, most pénteken a savariások folytatják a sort a sportházban. A végzős diákok ünnepe évről évre alaposan megterheli a családi kasszát.

Megkezdődtek az idei szalagavatók a városban

A szalagavató műsorát próbálják a sportházban a savariás diákok. A műszaki szakképző tagintézményében pénteken lesz a végzős osztályok ünnepsége. Négy osztálynak tűzik majd fel a szalagot.

Farkas Alexandra tanuló 12/D, Szombathelyi Savaria Szakképző Iskola
"Én azt gondolom, hogy mind a 4 évfolyam számára ez a szalagavató ünnepség a legfontosabb a 4 év alatt, mindenki ezt várja legjobban. Anyagilag biztos, hogy mindenki számára megterhelő, a ruha sem olcsó, a belépők, meg biztos mindenki sok vendéget szeretne meghívni."

A szalag feltűzése nem csak a diákokanak jelent plusz feladatokat, az iskola is alaposan kiveszi a részét az előkészületekből.

Kaszás Tímea tagintézményvezető-helyettes,  Szombathelyi Savaria Szakképző Iskola
"Ez az az ünnepség, ami a legtöbb szervezést igényli. Már hónapokkal ezelőtt elkezdünk készülni rá, a meghívók rendelésével, a virág rendezésével. Van egy központi műsor, a szalagavató műsor, amit minden évben meghatározott felelősök készítenek osztályokkal."

Egy családnak több tízezer forintjába is kerülhet a szalagavató ünnepély. A belépő egy vendégnek 1800 forint, az egyik legnagyobb tételt azonban a ruhák jelentik. Egy öltözék ára 20 és 30 ezer forint között van.

Ebben a üzemben több szombathelyi középiskolás osztálynak varrnak ruhát. Az ügyvezető szerint évről évre kevesebb az iskolai megrendelés.

Vincze Imréné ügyvezető, Gotthárd Bt.
"Nagyon sok költség hárul a szülőkre a szalagavató és  ballagási időszak alatt. Ez a ruhavarratás az összköltségnek csak a töredéke, és ezt is nagyon nehezen szorítják ki a családi kasszából. Ez a tapasztalat, sajnos."

A savariások szalagavatója pénteken délután öt órakor kezdődik a Sportházban, ezt követően minden hétvégén más középiskola bálozik.