Hírek

Megkezdődött Vas megyében is az aratás

2013. június 28., 18:47

A megye keleti részén zajlik betakarítás, de ahol tudnak Szombathely, Vasvár környékén is aratnak. A gazdálkodók helyzetét nehezíti, hogy a hétvégi jégeső miatt sok területen komoly károk keletkeztek a betakarítás előtt álló gabonatáblákban,  így pár nappal előbb kell megkezdeni ott az aratás.

Megkezdődött Vas megyében is az aratás

40 hektáron aratnak őszi árpát ezen a Püspökmolnárihoz közeli táblán.

"A sörárpa ez kétsoros. Végig szépen kiteltek a szemek."

Sörárpa minőségű a gabona, jól fejlődött, mondja Farkas Imre.  A téli csapadék miatt ezen a táblán is voltak gondok, de jó termést várnak a szakemberek.  

Farkas Imre, elnök - Sorokmenti Tsz
Ennek a táblának is vannak olyan részei ahol a termés ki is veszett, de a jó fekvésű földeken jó a termés. Ez egy gyenge adottságú homokos talaj, de az 5 tonnás átlag meglesz.

Június 21-én kezdtek aratni a megyében. A Kemenesháton kezdték meg a munkát a kombájnok, de Szombathely környékén is aki már tudott a földeken dolgozott. Az eddigi adatok alapján  kb. 530 hektáron takarítottak be őszi árpát. Főként a gyengébb minőségű területeken arattak eddig. A 3800 kg hektáronkénti termésátlag nem kiemelkedő. A várakozások alapján a megyei átlagot 4200 kg körül várják a szakemberek.

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő
Az őszi növényeink mindegyiknél nagyobb termésátlagot várunk mint a tavalyi évben. A tavasziaknál katasztrófálisan gyenge minőséget produkál az idei esztendő és mennyiségileg is lényegesen kevesebb lesz mint a gazdák elvárnának.

Ez a szeszélyes - hóval és sok csapadékkal teli - tavaszi időjárás következménye. A nemrégen hullott jégeső miatt a gazdálkodók egy része a kármentés érdekében kénytelen volt a tervezettnél pár nappal korábban aratni.
Az őszi búza és a repce betakarításának a megye nagy részén a szakemberek szerint csak kb. 2 hét múlva tudnak nekikezdeni a gazdálkodók. A felvásárlók is egyelőre kivárnak a tapasztalatok szerint. Az árak egyelőre 15-20%-kal alacsonyabbak mint az elmúlt években.