Hírek

Megkezdődött az őszi szünet

2010. november 03., 17:54

Erre a hétre bezárta kapuit az összes iskola, megkezdődött az őszi szünet. A szülők egy része szabadságot vesz ki erre az időre, máshol a nagyszülők felügyelik a kisebb gyerekeket. Rendszerint egy-egy intézmény is szervez programokat, így van ez az AGORA Gyermekek Házában is.

 

Megkezdődött az őszi szünet

Szerdán 11 kisgyerek gyűlt össze a Gyermekek Házában, a nekik szervezett játék szabályaival ismerkednek. A gyerekeknek minél több libát kellett összegyűjteniük az udvaron. Az intézmény a közeledő Márton nap alkalmából Szent Mártonhoz kapcsolódó programokat szervezett a hozzájuk betérő gyerekeknek.

Németh Zita -  művelődésszervező, AGORA Gyermekek Háza
"Mindig valahova elmegyünk, ma a Savaria Múzeumba voltak a gyerekek, holnap mennek a Szent Márton Látogató Központba, mint Szent Márton városának régi emlékei."

A héten ellátogatnak még az épülő színházba is. Jó hangulatban telnek a napjaik. A szervezők ügyeltek arra, hogy a szabadtéri programok mellett minden nap legyenek sport- és kézműves foglalkozások is.Nemcsak iskolás korú gyerekeket hoznak a szülők, vannak óvodások is. Az önkormányzatnál azt mondják, bár az óvodákban nincsen őszi szünet, csak őszi leállás, a tapasztalat az, hogy ebben az időszakban a szülők nagy része nem igényli az ellátást. Emiatt több intézmény is leállt a héten.

Maitz Mária -  általános iskolai koordinátor, Polgármesteri Hivatal
"A családban ha a nagyobb gyerek iskolás, és nem megy iskolába az őszi szünet miatt, a felügyeletet biztosítani kell számára és ilyenkor gyakori, hogy a kistestvér sem megy óvodába, tehát őt is otthon fogják a szülők. Ezért felmérést készítettünk, hogy a szülőknek mi a szándéka."

A városban mintegy 2500 óvodáskorú gyermek van, de csak minden tizedik szülő igényelte az óvodai ellátást az iskolai szünet idejére.Olivér és társai a Kőrösi Óvodában töltik a hetet, mivel a város 19 intézményéből csak 11 tart nyitva. Más oviból is érkezett pár gyerek, most együtt játszanak az udvaron. Az óvonők egy része ezalatt szabadságra megy, de sok helyen ilyenkor végzik az épületek karbantartását, nagytakarítását is. Van olyan óvoda is, ahol még nem fejezték be a felújítási munkákat, így ezzel is gyorsabban haladnak a leállás idején.