Hírek

Megkezdődött a Szent Márton Hét

2013. november 04., 16:56

A Gyermekek Házában szórakoztató, ismeretterjesztő programokon vehettek részt az óvodások, általános iskolások. November 15-ig számos egyházi és világi eseményen kerülhetnek közelebb Savaria leghíresebb szülöttéhez az érdeklődő gyerekek, felnőttek.

Megkezdődött a Szent Márton Hét

"Édesanyját sikerült is megtérítenie, Savariában meg is keresztelte. A Szent Márton-templom előtti szoborcsoport is ezt a jelenetet mutatja be."

Szent Mártonhoz köthető szombathelyi alkotásokkal ismerkedtek meg az iskolások a Gyermekek Házában megtartott előadáson. Zsámbéky Monika, művészettörténész mutatta be a diákoknak a Szent Márton templomban látható, köpenymegosztást ábrázoló festményt és árult el a képről a titkokat. Két emelettel feljebb a Margaréta Óvodások lámpásokat készítettek. Mindenki maga választhatta meg, mit fest a dobozra.  

"Bika. Mert horoszkópban bika vagyok, azért."

"Még virágokat csinálok rá."

"Virágot csináltam rá. És libát."

Az óvónők is fontosnak tartják, hogy a gyerekeket minden évben elhozzák ide. Az óvódában is készülnek a Szent Márton ünnepre.  

Gombásné Nagy Éva, óvónő, Margaréta Óvoda
A héten még sütünk libát. Verseket tanulunk, olyan meséket hallgatnak meg, olyan énekeket tanulunk. És hétfőn a szülőkkel körbevonulunk az óvodában.

A Gyermekek Háza minden évben kínál színes programokat Szent Márton ünnepéhez kapcsolódóan.

Katonáné Nagy Mária, rendezvényszervező
Régebben is helytörténeti hetet szerveztünk ebben az időszakban. Előadásokal, egyéb programokkal helyszínen szakemberek tartott előadást a gyerekeknek, de volt olyan, hogy a helyszínre kimentün k: Szent Márton templomba, Székesegyházba és a helyszínen néztük meg a Szent Márton emlékeket.

A Gyermekek Háza szervezésében legközelebb szerdán helytörténeti vetékedőre, felfedező játékra várják a diákokat.