Hírek

Megkezdődött a népszámlálásban résztvevő kérdezőbiztosok képzése

2011. szeptember 08., 17:23

Szombathelyt körzetekre osztották, mintegy 250-en végzik az adatfelvételt a háztartásokban. Az ő munkájuk már szeptember végén elkezdődik, bár maga a népszámlálás október 1. és 31. között zajlik. Az interjús módszer mellett az internetes kitöltés is választható.

Megkezdődött a népszámlálásban résztvevő kérdezőbiztosok képzése

Tegnap óta folyik az összeírók oktatása a Városházán. A négy órás, tömbösített képzésen alkalmanként 40-45 fő vesz részt. Megismerik a népszámlálás menetét, az adatfelvételi módszereket, kommunikációs- és kérdezési technikákat sajátítanak el. Egy biztosnak 100-150 címre kell eljuttatnia a kérdőíveket.

Tengli Dóra
"Én Oladon fogok összeírni, és kb. 100 háztartásban."

Kovács Ferenc
"Elég összetett a kérdőív, a lakás- és a személyi kérdőív is, és érdekes ez a feladat."

Az összeírók már korábban megkezdték a felkészülést egy otthoni oktatási csomag segítségével, kitöltöttek egy próba kérdőívet is. Munkájuk során felülvizsgálókkal konzultálhatnak majd a felmerülő nehézségekről. Igazolványt kapnak, ennek felmutatásával kereshetik fel a háztartásokat.

Pástiné Illa Judit - megyei népszámlálási felelős, KSH
"Őket felkészítjük a következő időszakra, szeptember végén lesznek az első feladataik, a címekre ki kell vinniük az adatfelvételi csomagokat. Az összeírás pedig október 1-től 31-ig tart."

November 1-8. között pótösszeírást tartanak azok számára, akik az októberi adatfelvételben nem tudtak részt venni. Az első statisztikákat, például a népességszámot, a nemek szerinti megoszlást és a lakások számát 2012 márciusában teszik közzé, a megyékre lebontott adatok jövő ősszel egy kötetben jelennek meg.