Hírek

Megkezdődött a kullancsok őszi rajzása

2011. július 29., 21:54

A júliusi kánikula miatt kevesebb kullancs okozott gondot az embereknek és az állatoknak. Az elmúlt napok esős, párás időjárásának hatására azonban megkezdődött a vérszívók őszi rajzása. Vas megye fokozottan veszélyeztetett terület, az erdőben, parkokban és kikertekben is előfordulnak a kullancsok. Az elmúlt időszakban csökkent az agyhártyagyulladással vagy Lyme-kórral kezelt betegek száma.

Megkezdődött a kullancsok őszi rajzása

Számtalan kullancsriasztó szert árusítanak ebben a gyógyszertárban is, bő a választék, és a védőoltás minden fajtája is beszerezhető.

Tőkésné Kövesdi Márta gyógyszerész, Margaréta Gyógyszertár
Kapható a védőoltás, a támogatott és a nem támogatott gyereknek és felnőttnek egyaránt.

A vakcina beadása még most sem késő - mondják a szakemberek. A kullancs eltávolításához is kapható már többféle eszköz. A szakember azt tanácsolja, ha a  vérszívó már befúrta magát a bőr alá, minél előbb vegyük ki.

A kullancs ugyanis a potrohából juttatja a szervezetbe a fertőzést.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, VMK Népegészségügyi Szerv
2010-ben kullancsencephalitis, ami ellen van védőoltás, azaz vírusos agyhártyagyulladás, 5 esetben fordult elő Vas megyében, idén eddig 1.

Lyme-kórral pedig tavaly 121 beteget kezeltek, idén eddig 19-et jelentettek az ántsz-nek az orvosok. A megyei tisztifőorvos szerint ez a csökkenés annak köszönhető, hogy az emberek felismerték a védekezés fontosságát, de az időjárás is segítette a kedvező statisztikát.

Ezen az állatklinikán naponta 4-5 kullancsfertőzött kutyát látnak el. A júliusi kánikulában viszont nem volt dolguk. Varjú Gábor azt mondja, a tapasztalatuk szerint szeptemberben kezdődik a dömping. A kullancs okozta lyme-kór és az úgynevezett babéziózis betegíti meg a kutyákat.

Dr. Varjú Gábor állatorvos
A babéziózis magas lázzal jár, kedvetlenséggel, nem eszik a kutya, 40 fokos lázat találunk, vérszegénységet. 3 nap után véres a vizelete, tea vagy kávé színű a pisi.

Később sárgaság következik, és ha nem kezelik az állatot, elpusztul. A házi kedvencek védelmére több szert kínálnak. Többféle kullancsriasztó nyakörv, csepp létezik, és most már védőoltás is rendelkezésre áll.