MNB - 2
MNB

Hírek

Megelőző szűrővizsgálat

2011. június 09., 11:03
Évente 2500-3000 nő hal meg Magyarországon emlőrákban, és 5-6 ezer új betegnél diagnosztizálnak melldaganatot. Mammográfiás szűréssel korai stádiumban felismerhető az elváltozás. Ha időben megkezdődik a kezelés, az emlődaganat 90 %-ban gyógyítható. A szombathelyi Egészséghét programjához már hagyományosan a Markusovszky Kórház Radiológiai osztálya is csatlakozott.
Megelőző szűrővizsgálat

A Markusovszky Kórház Radiológiai osztályán hétfőtől szerdáig tartanak mammográfiás szűrést. Az egész megyéből jönnek ide a páciensek.
Naponta átlagosan 60 nő mellét vizsgálják meg. Ma a nyílt nap miatt még ennél is nagyobb volt az érdeklődés.

Tölgyes Lászlóné
Hallottam róla, hogy van ez a nyílt nap. Bejelentkeztünk és küldtek nekünk behívót, így vagyok itt. Miért fontos? Szerintem minden nőnek fontos rendszeresen eljönni, mert bármi előadódhat, ebből lehetnek komoly problémák.
 
A mammográfiás vizsgálat már az előtt kideríti a daganatot, hogy az tapintható lenne. Így a korai stádiumban megkezdett kezelés 90 %-ban gyógyulást eredményez. Tölgyes Lászlóné rendszeresen jár ide.
Vas megyében jóval 60 % feletti a szűrésen megjelenők száma, míg az országos átlag alig éri el az 50 %-ot. A tisztiorvosi szolgálat a 45-65 év közötti nőknek kétévente mammográfiás behívót küld. A főorvos szerint azonban érdemes korábban és később is jönni.

Dr. Kovács Beáta - főorvos, Markusovszky Kórház
40 éves kortól érdemes mammográfiás szűrést kérni, és 65 fölött is. Akkor is, ha már az ÁNTSZ meghívólevelet nem küld ki. Bárkinek, akinek problémája van, el kell jönni a vizsgálatokra.
 
 
Szervezett szűréseket országosan 2002-től tartanak. Míg korábban ezer nő közül 6-7-nél mutatták ki az emlődaganatok valamelyikét, ez az arány mostanra 3 és 5 közöttire csökkent. Az egészséghét keretében megtartott nyílt szűrőnapon ma a kórházban az egészséges táplálkozás fontosságára is felhívták a figyelmet.