Hírek

Megduplázná a magyarországi sertésállományt a kormány

2011. szeptember 14., 09:40

Elindítják az „egy koca, egy porta” akciót. Ehhez nem csak központi támogatásra van szükség, hanem az állattulajdonosok, a feldolgozó üzemek és a vásárlók ösztönzésére is, hogy a belföldön megtermelt árut országon belül el is lehessen adni.

Megduplázná a magyarországi sertésállományt a kormány

A KSH adatai szerint Magyarországon a sertésállomány alig éri el a 3,2 milliót. Vas megyében 35 ezer a nagyüzemi körülmények között, és mindössze 3.200 a háztájiban nevelt állatok száma. 5 évvel ezelőtt még kétszer ennyi disznót tartottak a családok.

Két hízó, kismalac, egy anyakoca - pár évvel ezelőtt még legalább kétszer ennyi sertést tartott a vépi Kiricsi család. 30 éve disznóznak, most azon gondolkoznak, felhagynak az állattartással.

"A táp ára nagyon felment. Eddig 4.500 volt egy 50 kg-os malactáp, most 6-7 ezer."

Egy disznó etetése, míg eléri a vágósúlyt, 50-60 ezer forintba kerül, és akkor még nem számolta a gazda a 6-7 hónapig tartó munkáját.

Kiricsi Miklós
A maszek vágóhidak arra törekednek, hogy minél olcsóbban vegyék meg tőlem is. Én nem tudok nagyobb árat kicsikarni. Ha azt mondja, hogy 310-ért veszi meg, akkor annyiért, és kénytelen vagyok odaadni, ha ráfizetéssel is.

A jelenlegivel ellentétben korábban jól kiépített felvásárlási hálózat működött. A sok munka, a kiszámíthatatlan piac, és az alacsony felvásárlási árak miatt egyre kevesebben tartanak otthon disznót Vépen.

Kiricsi Miklósné
Korábban volt szinte minden háznál, most már nincsen.

A megyében ma 12 tenyész- és 14 hízlaló telep működik. Két éve Nemescsóban egy ezer kocás osztrák sertéstelepet létesítettek, így bár a nagyüzemi tartók száma csökkent, az állatlétszám ezeknél változatlan.

Horváthné Dr. Sélley Erzsébet főállatorvos, Vas Megyei Kormányhivatal
Ezeken a telepeken a 2010-es adatok szerint 35 ezer az összlétszám. Míg a háztájiban 2500 udvarban 3200 sertés mindössze.

Az „egy koca, egy porta" programmal a kormány szeretné elérni, hogy megduplázódjon a hazai sertésállomány, azaz a jelenlegi alig több mint 3 millió 6 millióra növekedjen. A tervek szerint ösztönöznék azt is, hogy a külföldi termék helyett a hazai kerüljön a boltokba.

"A japánok pl. csak magyar sertést hajlandók vásárolni, és azt a születésétől kezdve kell igazolni, hogy itt született és itt nőtt fel."

Jelenleg azonban például a holland malac élősúlya majdnem fele a magyarnak. A vágóállat- és hús terméktanács szükségesnek tartja a magyar áru versenyképességének javítása és a fogyasztási kedv növelése érdekében az áfa csökkentését.