MNB
MNB - 2

Hírek

Még nem bejáratott a rendszer, ezért adódnak hibák a kórházi várólistákban

2013. október 07., 19:36

A napokban cikkeztek arról országos lapok, hogy a várólistán szereplő adatok több mint 20 százaléka hibás. A Markusovszky kórházban a legtöbbet szemészeti beavatkozásra, térd- és csípőprotézis műtétre várnak a betegek – a valós adatok szerint is.

Még nem bejáratott a rendszer, ezért adódnak hibák a kórházi várólistákban

Éveket várhatnak betegek egy-egy csípő- vagy térdprotézis beavatkozásra, valamint szürkehályog műtétre a szombathelyi Markusovszky kórházban – ezt mutatják a várólista.oep.hu oldalon közzétett adatok és ez a várakozási idő valós.

Nagy Lajos – főigazgató, Markusovszky Egyetemi és Oktatókórház
„Ami változás az utóbbi időben, hogy egy országos várólistát épített ki a közös tulajdonos, a GYEMSZI és ennek megfelelően az OEP is, aki finanszírozza a kórházakat, folyamatosan követi ezeket a várólistákat.”

Az informatikai rendszer hibái miatt is láthatóak irreálisan hosszú várólisták. Amennyiben hibát talál a listában az OEP, azt jelzi az érintett kórháznak.

Nagy Lajos – főigazgató, Markusovszky Egyetemi és Oktatókórház
„Sokszor kiderül, hogy tulajdonképpen a várólistára került beteg más szám alatt fut, mint amikor a beavatkozás megtörtént és a kettőt nem tudja összefuttatni a rendszer, tehát van egy ilyen tanulási fázis is ebben az egészben, de ez nagyon fontos, hogy ez frappánsan működjön, hiszen egy várólistának az a szerepe, hogy valóban a betegek szabályozottan, megfelelően kerüljenek műtétre.”

Az országos napilapokban megjelent cikkek szerint, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár novembertől bünteti a pontatlan adatokat közlő és a hibás várólisták korrekcióját szabotáló kórházakat.

A köztudatban élő, többéves várakozási idővel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellene várni.