Hírek

Még ebben az évben újabb ülést tarthat a megyei közgyűlés

2011. december 09., 16:29

Várhatóan ugyanis a két ünnep között fogadja el a Parlament a megyei önkormányzatok jövőjét, feladatait meghatározó törvényt. Többek között ez is téma volt a Vas Megyei Közgyűlés mai ülésén. Tárgyalták a képviselők a megyetörténeti kutatási programot, a kéményseprő ipari díjakat, és  megyei közútfejlesztéseket.

Még ebben az évben újabb ülést tarthat a megyei közgyűlés

A közgyűlés első percében a nemrég elhunyt Gyömörey Károlyra, képviselőre emlékeztek a jelenlévők. Majd dr. Cholnoky Péter, nyugalmazott osztályvezető főorvos Battyhány Lajos Vas Megyéért Életmű-díjat vehetett át. A napirendek között a képviselők a megyei önkormányzatok és feladataik átalakításáról kérdezték Kovács Ferencet. Egyelőre ugyanis nincs 2012-re vonatkozóan költségvetési koncepciója sem a megyének, nem lehet tudni, hogyan, milyen intézményekkel, létszámban működik majd a megye. Kovács Ferenc válaszában utalt arra, hogy egyelőre a kormányra várnak, hogy a költségvetésből kiderüljön, mennyi pénzt kapnak a megyék.

Kovács Ferenc, elnök - Vas Megyei Közgyűlés
Nem látjuk a struktúrát. A költségvetésben nem lehet majd túl nagy mozgásteret csinálni addig, amíg nem látjuk, hogy mennyi informatikusra, mennyi terüeltfejlesztési mérnökre lesz szükségünk, akik ellátják a feladatokat.-

A megye pénzügyi helyzetéről szóló tájékoztatásból kiderült: a vagyonhasznosítási bevételek elmaradtak az első háromnegyed évben a tervezettől, és több mint 100 millió forinttal kevesebb illetékbevétel folyt be az önkormányzat kasszájába.Egyre több intézmény jelzett pénzügyi nehézséget az önkormányzatnak, például a kőszegi, Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Képtár. A megyében zajló infrastruktúra fejlesztésekről is szó esett a közgyűlésen. Kiderült: jó ütemben halad a 86 -os út Szombathely-megyehatár közötti szakasza építésre váró részeinek előkészítése. Várhatóan jövő év tavaszán újraindulhat a munka a Szombathely-Vát közötti részen. Szelestétől Csornáig pedig minden olyan engedély megvan, ami az építéshez kell. Jelenleg a kiviteli tervek készülnek, illetve a területszerzés van folyamatban. A tervek szerint ennek a szakasznak az építését 2013-ban kezdik meg. Döntött a testület arról is, hogy több önkormányzatot, fejlesztési pályazataik önerő kiegészítéséhez vissza nem térítendő támogatásban részesít.