Hírek

Mediawave 2010 - Jubileumi film és irodalmi programok

2010. április 01., 10:00

JUBILEUMI FILM ÉS IRODALMI PROGRAMOK
MEDIAWAVE’2010
április 30. – május 8., Szombathely


A FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA az elmúlt húsz év során gondosan ügyelt arra, hogy a fesztivál velejét adó filmprogramban szereplő alkotások kiszolgálják az igényes filmalkotásokat kedvelő, “vájt”szemű’ közönség igényeit.

Jubileumi filmprogramunk, a ‘20 ÉV - 20 FILM A 20.000-BŐL’, a korábbi fesztiválokon többször részt vevő és a versenyprogramok filmjeit értékelő, kiváló művészekből álló húsz zsűritag javaslatai alapján készült. A húsz játék-, kisjáték-, animációs-, és dokumentumfilmből álló válogatás igazi filmcsemegéket nyújt a MEDIAWAVE elmúlt húsz évének terítékéről. Találunk köztük finom erotikával átszőtt, humoros kisjátékfilmeket, és szemet gyönyörködtető képi megoldásokkal készült, gondolatébresztő dokumentumfilmeket. A különös hangulatú és képi világú animációkra pedig a humor, az irónia  és az erős társadalomkritika a jellemző. A programban szereplő egyetlen egész estés, többszörösen díjazott nagyjátékfilm, a Tuvalu, pedig annak bizonyítéka, hogy a mozgókép szöveg nélkül is fergetegesen szórakoztathat.

A húsz film a fesztivál során, április 30. és május 8. között folyamatosan megtekinthető a szombathelyi Savaria mozi termeiben.
A fesztivál két fő irányvonala, a film és a zene mellet megtartandó értékeink közé tartozik a költészethez, irodalomhoz való kapcsolódásunk bemutatása is. Az évforduló alkalmából a MEDIAWAVE-hez szorosabban kötődő, irodalommal foglalkozó barátainkat arra kértük, hogy ezen alkalomra készítsenek illetve vegyék elő korábbi megemlékező szövegeiket,  alkalmi verseiket, visszaemlékezéseiket, emlékképeiket a fesztiválról avagy saját köteteikből válasszanak az alkalomhoz illő írásokat.

Ezen alkotások nyilvános felolvasásával köszöntenénk a jubileumot 2010. május 7-én pénteken délután 16:00-kor Szombathely neves szülöttének, az Ulysses-ből ismert Leopold Bloomnak házában.

A jubileumi eseményen felolvasnak:
Tolnai Ottó, író, költő
Parti Nagy Lajos, író, költő
Kőrösi Zoltán, író
Balázs Attila, író
Lábass Endre, író
Bošco Krstič, író
Villányi László, költő
Jász Attila, költő
Varga Mátyás, költő
Danyi Zoltán, költő