Hírek

Második helyen végzett Rapport Richárd az U20-as sakkozók Athéni világbajnokságán

2012. augusztus 21., 17:34

A Haladás VSE sportolója a 13 forduló során 10 pontot gyűjtött, akárcsak az aranyérmes Alexander Ipatov.  Kettőjük között a mezőnyérték-számítás döntött a török fiatalember javára.

Második helyen végzett Rapport Richárd az U20-as sakkozók Athéni világbajnokságán

Nem kezdte a legjobban a Haladás VSE 16 esztendős sakkozója az U20-as világbajnokságot: a második körben  egy teljesen váratlan vereséget szenvedett. Azt követően azonban parádés  játékkal, sorozatban nyerve 10 pontot gyűjtött a 13 forduló során, pontosan annyit, mint Alexander Ipatov. A holtversenyt végül a mezőnyérték-számítás döntötte el, ami a török versenyzőnek kedvezett.

Rapport Richárd sakkozó, Haladás VSE
"Beleegyeztem volna a verseny elején ebbe az eredménybe, a holtversenyes első-másodikba, de utólag bánkódok. Elég rosszul kezdtem: a második körben kikaptam egy gyengébbtől. Utána sikerült feljönnöm addig, hogy egyedül vezettem a versenyt. Sajnos a 11. fordulóban hibáztam és utána már nem volt reális esélyem nyerni."

A 16 esztendős sakkozó 2605 élőponttal kezdte a világbajnokságot. Remek szereplésének köszönhetően ez az érték 16-tal növekedett, így már 2621-nél tart.

Ruck Róbert sakkozó, Haladás VSE
"Nagyon nagy eredménynek értékelem és nem csak a számszerű eredményt, hogy a Ricsi második lett, hanem maguknak a partiknak a minőségét is. Azon a középső hét-nyolc partin, amikor győzelmi sorozat volt, akkor nem csak nyert, hanem olyan partikban nyert, amiket gyakorlatilag kirakatba lehet tenni."

Rapport Richárd óriási sikerének már most nagy a nemzetközi visszhangja. A tervek szerint ezt kihasználva a továbbiakban rangos felnőtt versenyeken szeretne asztalhoz ülni. A legszűkebb elitbe azonban nehéz bekerülni, nem biztos, hogy elég hozzá egy U20-as vb-ezüstérem.

Rapport Tamás menedzser
"Én azt gondolom, hogy ami kapukat fog kinyítni, az egyértelműen a játéka. Athénban  a versenybíróktól és a sakkot értő közönségtől is kaptunk visszajelzéseket a Ricsi játékára vonatkozóan.  Hogy mennyire szórakoztató, látványos és jó. Illetve én azt gondolom, hogy maga az, hogy 2621 élőponttal rendelkezik 16 évesen, az biztos, hogy kapukat fog nyítni."

A fárasztó világbajnokság után egy kis pihenés, nyaralás következik Rapport Richárd számára. Azt követően pedig elkezdi a munkát a következő nagy cél, a 2700 élőpont elérése érdekében.