Hírek

Márton-napi készülődés

2011. november 09., 17:11

Európa egyik legismertebb és legnépszerűbb szentjére, Szent Mártonra emlékezik Szombathely ezekben a napokban. Számos program színesíti az idei Szent Márton Ünnepet. Ma helytörténeti felfedezőjátékon vehettek részt a város általános iskolásai.

Márton-napi készülődés

Az étteremek is különlegességekkel készülnek. Van olyan hely, ahol egész héten kínálnak libából készült ételeket, sőt lesz, ahol külön estet is szerveztek, amelyen csak libaételek és újbor szerpel a kínálatban.

A Savaria Múzeum volt az egyik helyszíne a Gyermekek Háza által szervezett helytörténeti felfedező játéknak. A városi általános iskolák 5-6. osztályosaiból szerveződtek csapatok, akiknek a kiállítási anyagokhoz kapcsolódóan kellett kérdésekre válaszolniuk.

Puzzle, keresztrejtvény, totó szerepelt a feladaványok között. A gyerekek nemcsak a város ókori múltját, hanem Szent Márton életének eseményeit és a Márton naphoz kapcsolódó népszokásokat is jól ismerik.

Baranyai Viktória, 6.a. Zrínyi Ilona Általános Iskola
Savariában született, anyját itt keresztelte meg. Nem akart püspök lenni, ezért elbújt egy libákkal teli ólban, ahol a libák gágogására megtalálták és így püspök lett.

Horváth Adrienn, 5.b. Váci Mihály Általános Iskola
Aki Márton napkor ludat nem eszik, egész évben éhezik. Ez az egyik. Van egy olyan népszokás is, hogy a libáknak a mellcsontja ha fehér akkor havas, normális karácsony lesz. Ha vörös, akkor kemény, hideg tél lesz.

részlet a Szombathelyi Tv Vita Martini c. filmjéből
részlet - ide az a rész, amikor megkopogtatja a ház ablakát a kanász, beköszönt és megjelenik a gazda, akinek elmond egy mondókát. Ezt a mondókát kellene kivágni és betenni ide. Ez kb. 10 percnél van. Az evéses jelent előtt, mait szintén használni kellene. ))))))))

Márton napján a pásztorok nyírfaággal bőséget, egészséget kívántak azoknak a családoknak, akiknek az állatait őrizték. Márton napján libát kell enni, és ekkor kóstolták meg az azévi termésből készült bort is.

Dr. Horváth Sándor, néprajzkutató
A bor akkor forr ki, Márton napjára, ha szerencsés volt az időzítés a szüretet illetően. Ezért van az a szólás, hogy Márton a bor bírája. Ilyenkor szokták megkóstólni az újbort.

Az éttermekben is nagy a készülődés. Itt éppen libacomb készül, amit krumplival és lilakáposzta lekvárral kínálnak a vendégeknek. A konyhafőjnök azt mondja: a vendégek keresik a hagyományos fogásokat, amelyeket új módszerekkel készítenek el.

Hencsey Roland, konyhafőnök
Úgy gondolom, hogy a hagyományos ízekkel lehet megfogni a vendégeket. De ha már itt van és látja, hogy vannak hagyományos formák más megjelenésben,azért hajlandók ezeket megkóstolni.

Ebben az étteremben olyan estet is szerveznek, ahol csak libából készült finomságokat szolgálnak fel.

Söptei Zoltán, étteremvezető - Tóvendéglő
Minden évben egyre népszerűbb. Idén is sok foglalásunk érkezik ezekre az estérke. Külön libanapos ajánlatot készítettünk, amit heteken át minden vendég érezhet és láthat.

Van olyan étterem amely bérsütést is vállal. Így a háziasszonyoknak nem kell odahaza bajlódniuk a liba elkészítésével.