Hírek

Március végére elkészül a régió innovációs stratégiája

2013. március 12., 18:15

Megalkotásában a vállalkozók és szakmai szervezetek mellett az egyetemek közreműködésére is számítanak. Az országos koncepció júniusban kerül az Unió elé, ahol a támogatásokról döntenek. A Közösség 2020-ig csaknem megduplázná a kutatásfejlesztésre szánt összeget.

Március végére elkészül a régió innovációs stratégiája

A nyugat-dunántúli régió egyebek mellett a járműipari és a faipari fejlesztésekhez számíthat uniós támogatásra a következő években. A kutatásfejlesztést és az innovációt érintő regionális tervek  kidolgozása már folyamatban van: mindezt az úgynevezett S3-as,  intelligens szakosodási startégia tartalmazza majd.

Magyar Dániel ügyvezető igazgató, Pannon Novum Nonprofit Kft.
Addig fejlesztési programot az EU valószínűleg nem fog elfogadni, amíg ezeknek az indokoltsága ezekkel az S3-as stratégiákkal nincs alátámasztva, de hangsúlyozom, ez csak az innováció és kutatásfejlesztés területére korlátozódik.

Az ország 7 régiója saját stratégiát készít. Ha az ebben kiemelt célokat az Európai Unió is elfogadja, a 2014 és 20 közötti költségvetésben forrásokat is biztosít hozzá. A stratégia kidolgozása az  innovatív vállalkozások, a klaszterek, szakmai szervezetek és az egyetemek bevonásával készül.

Kiss Tamás vezető főtanácsadó, Nemzeti Innovációs Hivatal
Ennek a munkának a legnagyobb értéke az, hogy központilag ehhez a módszertani segédletet adjuk csupán, de az értékeket, a régió valós fejlődési potenciáljait az itteni szereplőknek kell ismerni, tudni jobban.

Az innovációs stratégia kialakításában aktív szerepet vállal a Nyugat-magyarországi Egyetem, ahol faipari kutatásokat végeznek és együttműködnek a zalaegerszegi technológiai központtal is.

Jereb László dékán, NymE Faipari Mérnöki Kar
A Nyugat-Pannon Járműipari Központ létrehozásában is kulcsszerepet vállalt az egyetem és ezek az oktatásfejlesztéseink egymást is erősítve, a faipart és a regionális gépipart is erősítve mozognak.

A magyarországi stratégiát, amely a 7 régió tervei alapján készül, júniusban minősíti az Európai Unió.