Hírek

Március 1-je a felsőoktatási felvételi és az érettségi vizsgák idei jelentkezési határideje

2013. január 08., 17:55

A fiatalok választását nem segítik a felvételi rendszer körüli bizonytalanságok. Egyre több szombathelyi diák készül arra, hogy külföldön tanuljon tovább. Népszerű célpont Ausztria, Dánia, Németország és Anglia.

Március 1-je a felsőoktatási felvételi és az érettségi vizsgák idei jelentkezési határideje

Végzős diákoknak tartanak nyelvórát ebben a szombathelyi gimnáziumban. Tavaly az összes itt érettségiző tanulót felvették valamelyik felsőoktatási intézménybe. A fiatalok pályaválasztását azonban nem segíti a keretszámok és a finanszírozás körüli bizonytalanság.

Horváth Márton diák, Bolyai 12/A
"A tavalyi bizonytalanságok kicsit jobban befolyásolták, én közgazdász szerettem volna lenni, tavay tudtam korrigálni, átírtam mérnökre. Most a budapesti műszaki egyetemre szeretnék menni ... mérnöki szakra."

Károly Frigyes igazgató, NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Szigorodnak a felvételi kritériumok is: a bölcsész, közgazdasági, jogi és orvosi szakoknál előírás az egy vagy két emelt szintű érettségi teljesítése. A jelentkezési határidő, akárcsak a felvételi esetében, itt is március 1-je. A végzősök közül egyre többen szeretnének külföldön tovább tanulni. Főleg azokban az országokban, ahol nincs tandíj. A Bolyaiban van olyan osztály, amelyben az érettségizők negyede nem itthon folytatná tanulmányait.

"Egyre erősödik a külföldi egyetemek felé irányuló orientáció, tavaly durván a 10 százaléka ment a diákjaiknak Dániába, Ausztriába, Németországba, Angliába. Az idei évben is ennél nagyobb arányt tapasztalunk már."

Az egyetem gyakorló iskolájaként működő Bolyaiból tavaly a diákok 5 százaléka választotta a Nyugat-Magyarországi Egyetemet. A Savaria Egyetemi Központ tanulmányi hivatalvezetője szerint nem érdemes elkapkodni a felvételi lapok kitöltését.

Németh Péter tanulmányi hivatalvezető, NyME-SEK
"Azt javaslom minden felvételi előtt álló diáknak, hogy várja meg a január végét. Ekkor válik teljessé a felsőoktatási felvételi tájékoztató, ami elérhető lesz a felvi.hu portálon."

A Savaria Egyetemi Központnál az egyik legfontosabb változás, hogy 2013-től újra lehet jelentkezni osztatalan tanárképzésre. A tudnivalókról néhány héten belül nyílt napot és szülői értekezletet is tartanak.