Hírek

Már csak egy hét a karneválig

2013. augusztus 15., 17:31

Hétfőn már építik a Diadalívet, éjféltől lezárják a Thököly utcát. A Savaria Történelmi Karnevál augusztus 22-én, csütörtökön kezdődik, amikor  fellobban a Vesta-templom lángja, majd a Weöres Sándor: Galagonya című versére koreografált tűzszínházi produkciót nézheti meg a közönség.

Már csak egy hét a karneválig

Szombatig még jelentkezhetnek a karneválirodán azok, akik szívesen részt vennének a jelmezes felvonuláson. Még egy hét, és kezdődik Savaria Történelmi Karnevál.

Puskás Tivadar - polgármester
“Arra buzdítok mindenkit, hogy minél többen vegyenek jelmezt, minél többen vegyenek részt ebben a történelmi játékban. Minél többen érezzék azt, Szombathely Közép-Európa egyetlen olyan városa, amely 2000 év óta folyamatosan lakott. Legyünk büszkék erre, hirdessük másoknak is”

120 millió forintos költségvetésből közel 250 program várja a látogatókat augusztus 22. és 25. között a történemi időutazásra. A témaparkban 500 hagyományőrző táborozik majd, négy nagyszínpadon koncerteznek a fellépők, minden eddiginél több árus kínálja a portékáit. A Városháza előtt a Rábaköz értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Új helyszín lesz a Zsidó udvar, és a Kalandvárban is különleges élményhez juthatnak az apróságok.

Mérei Tamás - kuratóriumi elnök
“Amit talán kevesen tudnak, hogy Rubik Ernő édesapja tervezett egy kétszemélyes vitorlázó repülőgépet, ami Góbé névre hallgat. A Szombathelyi Repülőklub 60 éves, -ezt a Góbé típust egyébként Szombathelyen is gyártották- és a most a gyermek helyszínen ki lesz állítva az egyik példány belőle, és a gyerekek az egyéb interaktív szórakozás közben beülhetnek egy ilyen vitorlázó repülőbe.”

A legnagyobb attrakció ezúttal is a fáklyás felvonulás lesz, mintegy 1000 jelmezes vonul majd a belváros utcáin pénteken és ugyanúgy szombaton is este 7 órától..

Szommer Ildikó - karneváligazgató
“Újdonság az is, hogy a felvonulási lelátó előtt két helyszínen, a püspöki palotánál és a Savaria Nagyszálló előtt mindaddig, amíg várakoznia kell a közönségnek, gondoskodunk a szórakoztatásukról. A palota előtt egy barokk zenész együttes lép fel, természetesen jelmezes csapatról van szó, a nagyszálló előtt pedig mutatványosok szórakoztatják a nagyérdeműt.”

Augusztus 24-én, szombaton munkanap lesz, de a parkolásért nem kell majd fizetni a városban. A Vasivíz több helyszínen is vizet oszt a karnevál ideje alatt. Aki a témapark és Romkert  fizetős programjaira jelmezben érkezik, kedvezményt kap a belépő árából és a vasúttársaság is félárú jegyet kínál a históriás fesztiválra érkezőknek.