Hírek

Magyarországnak szüksége van az IMF hitelre

2012. április 06., 16:10

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató vezetője szerint bár a kormány húzza az időt, a piacok kikényszerítik a megállapodást. A GKI vezetője szerint 2012-ben megszorítás és recesszió várható hazánkban. Ahhoz, hogy a kormány teljesíteni tudja a 2.5%-os GDP hiányt, és ne veszítsünk el kohéziós pénzeket, több százmilliárd forintos megszorításokra van szükség.

Magyarországnak szüksége van az IMF hitelre

Az ipar,és ezen belül is például a gépipar, gépkocsigyártás, lesz az egyetlen ágazat, ahol Magyarországon növekedés lesz. Minden más gazdasági ágazatban, ideértve a mezőgazdaságot is, stagnálás vagy visszaesés várható, mondta Vértes András, egy szombathelyi fórumon. A GKI vezetője szerint a 2010-2011-es autokrata törvényhozási és hibás gazdaságpolitikai lépések jogbizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot eredményeztek, mély bizalmi válságot okoztak. A gzadaságpolitika céljai közül egy sem teljesült: nem gyorsult a gazdaság, a költségvegési hiány és az államadósság nincs csökkenő pályán. Vértes Nadrás kifejtette: az országnak nemcsak a túlzott deficiteljárás miatt szükséges gazdasági lépéseket kell megtennie, hanem szüksége van az IMF-fel való megállapodásra is.

Dr. Vértes András, igazgatósági elnök, GKI Gazdaságkutató Zrt.
...


Kérdésre válaszolva Vértes András elmondta: Magyarország nem fog csődbe menni, mivel az országnak nincsenek rövidtávú finanszírozhatósági gondjai. Az eurózóna szétesése nem érdeke egyetlen tagállamnak sem, mondta a szakember, aki hozzátette: az elmúlt években a bankok mintegy 2000 milliárd forintot vesztettek. Ennek egyik következménye a magas hitelkamat és a csökkenő hitelkihelyezés.