Hírek

Magyar-osztrák nyári egyetem

2012. július 02., 18:05

Intenzíven, elméleti oktatás és gyakorlati feladatok segítségével tanulják egymás nyelvét magyar és osztrák diákok a szombathelyi nyári egyetemen. A kurzusok fő alapelve a kéttannyelvű oktatás, és fontos szerephez jut egymás kultúrájának kölcsönös megismerése is. A nyári egyetem progrmaját a Nyugat-magyarországi Egyetem uralisztikai és a Bécsi Egyetem finnugor tanszéke közösen szervezi.

Magyar-osztrák nyári egyetem

"én éppen izgatott vagyok"

Az osztrák hallgatók a magyar nyelvvel  birkóznak.

"én álmos vagyok"

Ma még csak ismerkedtek egymással a diákok. A következő hetekben intenzíven foglalkoznak majd a magyar, illetve a német nyelvvel. Az órák témája kötetlen, a lényeg, hogy minél többet beszélgessenek, gyakorolják a nyelvhasználatot.

Paul Heinz - rektor, bécsi agráregyetem
"Felteszem a diákoknak a kérdést, hogy mi az, ami érdekli őket, nincs előre megadva a tematika. Sokszor azt mondják, hogy ne csak a hochdeutsch-ról legyen szó, hanem a bécsi vagy a karintiai dialektusról is. Ez az, mai leginkább érdekli őket."

Max közgazdaságtant tanul Bécsben. Édesanyja magyar származású, így ízlelgette már a nyelvet, de szeretné alaposabban elsajátítani, elsősorban ezért jelentkezett a táborba.

Max Tomaschitz - egyetemi hallgató, Bécs
"Interkulturális cserét ad, új barátokat nyerek és remélem, hogy ez a barátság folytatódik a következő években is."

A nyelvtanítás mellett a mindkét nyelvet jól beszélő oktatók nagy hangsúlyt fektetnek a kultúrtörténeti előadásokra. Emellett változatos szabadidős programokat szerveznek a diákok számára.

24 magyar és 24 osztrák egyetemi, főiskolai hallgató nyert ösztöndíjat  a nyári kurzusra.

Csire Márta  - kurzusvezető, Osztrák-Magyar Nyári Egyetem
"A magyar hallgatókat igyekszünk pályáztatás útján úgy kiválasztani, hogy a lehető legtöbb magyarországi felsőoktatási intézményt képviseljék, az osztrák hallgatók pedig, miután Ausztriában a magyar nyelv oktatása jóval szűkkörűbb, többnyire a bécsi és a grazi egyetemről kerünek ki. A bécsi egyetemen van ugyanis magyar szak, és a hallgatók nagy része onnan jön. "

A rendezvényt a két ország kulturális minisztériuma az Osztrák-Magyar Akció Alapítványon keresztül támogatja. A program sikerét mutatja, hogy a mostani a 21. nyári egyetem.