Hírek

Magyar lovas

2011. május 09., 14:59
A nemzeti öntudat erősítése volt a fő célja a Magyar lovas, történelmi nap szervezőjének, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesületnek. A rendhagyó történelemórához hasonlító családi napot a Reményik-iskolában évek óta megrendezik. Idén viszont úgy gondolták, mindenki számára elérhetővé teszik a programokat. Ezért most a Parkerdő előtti tér volt a helyszín.
Magyar lovas

Ágyúzással és muskétalövésekkel mutatkozott be a Mátyás király korát idéző Fekete Sereg. De nem maradt le a látványosságban és az ismeretterjesztésben a többi hagyományőrző egyesület sem a Magyar lovas, történelmi napon. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a honfoglalás, az államalapítás és a huszár világ korába is. Ki és fel is próbálhatták a korabeli haditechnikát: nyilazhattak, lovagolhattak.

Nagy Bernát
"Lovagoltam, íjászkodtam, megnéztem a produkciókat. Az íjászkodás tetszett a legjobban."

A korabeli kézművességgel is megismerkedhettek a gyerekek. A fiúkat leginkább a katonásdi érdekelte.
A Reményik evangélikus iskolában a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület már többször szervezett ilyen történelemidéző rendezvényt. Az intézmény igazgatója ugyanis az egyesület elnöke is egyben.

Sátory Károly - igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
"Mivel jól sikerült, és nagyon szerették a gyerekek, úgy gondoltuk, a város nagyközönsége számára is megszervezzük itt, a Parkerdőben. A szándékunk ugyanaz, mint az iskolában. A nemzeti öntudat erősítése, történelmi korszakokat szeretnénk feleleveníteni, ami nagyon fontos a magyarság számára."

Az iskola és a hagyományőrző egyesület korábban önerőből szervezte a rendezvényt, most már az önkormányzat is támogatja.

Marton Zsolt - alpolgármester, Szombathely
"Az önkormányzat tavaly támogatta először a Klapka György Hagyományőrző és Lovas Polgárőr Egyesületet, akiknek egyik célkitűzése, hogy olyan rendezvényeket szerveznek a polgárőr tevékenységük mellett, amiben a nemzeti önbecsülést próbálják erősíteni."

A rendezvény a szombati napsütésben igazi családi nappá szélesedett.