Hírek

Magyar Kultúra Napja Szombathelyen

2012. január 23., 16:02

1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját január 22-én. 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Az Agora - Művelődési és Sportházban ünnepi műsort rendeztek a jeles nap alkalmából. Az eseményen a város kulturális életében kiemelkedő tevékenységet végzőket díjjal jutalmazták, majd a Magyar Állami Népi Együttes szórakoztatta a közönséget.

Magyar Kultúra Napja Szombathelyen

"Szánd meg Isten a magyart, kit vészek hányának."

Az Agora - Művelődési és Sportházban a kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség elején Jordán Tamás , a Weöres Sándor Színház igazgatója szavalta el a magyar Himnuszt. Lazáry Viktor alpolgármester köszöntő beszédében a kulturális értékek megőrzésének fontosságáról beszélt.

"Kölcsey Ferenc 1823-ban, 189 évvel ezelőtt tisztázta le a Himnusz kéziratát, ennek emlékére 1989 óta ünnepeljük ezen a napon a magyar kultúrát."

A hagyománynak megfelelően az ünnepség első felében kitüntetéseket adtak át.

Grünwald Stefánia, igazgató, Agora Kulturális Központ
"Azok, akik hosszú ideig maradandót vagy kiemelkedő tevékenységet végeztek a város kultúrája érdekében, kulturális kitüntetésben részesülnek."

A kiemelkedő kulturális munkájáért idén Krutzler Ferencné a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa és Császár Erika a Mesebolt Bábszínház bábszínésze kapott díjat.

Császár Erika, bábszínész,
"Borzasztóan megtetszett a pálya, sokkal összetettebb mint a színjátszás és tulajdonképpen 89 óta és a Bábszínháznak az 1995-ös hivatásossá tétele óta itt dolgozom a színháznál."

Farkas Mihály vállakozót, a  Szentivánéji városi tűzijátékok kivitelezőjét és a Savaria Történelmi Karneválok „Tüzes játékának" ötletgazdáját a  Kultúra Támogatásáért díjjal jutalmazták. Arany katedra díjat Borsodi Ilona a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanára és Kovácsné Varjasi Mária a Paragvári úti Általános Iskola tanítója kapott. A posztomusz Arany Katedra Emlékplakettet pedig Módos Tibornénak ítélték.

A díjak átadása után a 60. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes műsorát tekinthette meg a közönség.