MNB - 2
MNB

Hírek

Lomtalanítás városszerte

2011. március 28., 12:58

60 tonna hulladék gyűlt össze a hétvégi lomtalanítási akcióban. Bútordarabok, könyvek, újságpapír, vagy éppen dunsztos üvegek éppúgy megtalálhatók voltak a kitett holmik között, mint régi hűtők, televíziók.

 


Lomtalanítás városszerte

Utóbbiakat is elszállították ugyan a SZOVA munkatársai, bár ezeket tilos kihelyezni, akárcsak a veszélyes hulladékot, mint például elemeket, akkumulátorokat, gumiabroncsokat. A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy ezeket a Körmendi úti Hulladékudvarba szállítsák. Ott díjtalanul átveszik ezeket.

 

Hétvégén a Derkovits városrészen és környékén tartottak lomtalanítási akciót. Szombaton délelőtt a Szova több autója is órákon keresztül járta az utcákat, hogy összegyűjtsék a lakók által kitett holmikat. Foteleket, ágyakat, rengeteg újságpapírt, vagy éppen tv-t raktak ki az emberek. De nemcsak a Szova gyűjtötte a lomokat: sokan keresgéltek értékes holmikat a mások által megunt háztartási eszközök, dolgok között. 

Pokron Ferenc
"Én nagyon örülök neki. Ami olyan, azt külön hozom: papír, műanyag. Ami meg megy a szeméttárolóba, a felesleg, azt meg eltárolom, mert tudom, hogy jövőre lesz lomtalanítás."

Takács József
"Szerintem nagyon jó ötlet, mert a sok fémhulladékot, ami felhalmozódik és használunk azt elszállítják."


60 tonna hulladék gyűlt össze csak ezen a hétvégén. A szakemberek szerint fontos lenne, hogy az emberek ne ömlesztve, hanem szétválogatva helyezzék ki a feleslegessé vált tárgyakat.

Vörös Lajos - városgazdálkodási egységvezető,  Szova Zrt.
"Egy folyamat elindult. Próbálkoznak a lakosok az látszik. Azért még sokat kell tanulni, hogy ahogy tőlünk nyugatabbra látjuk: szelektíven, anyagfajtánként helyezik ki a hulladékot. Így a hulladékok begyűjtése is könnyebb és újrahasznosítása is olcsóbbá válhat."


A következő héten a KISZ-lakótelepen, a belváros déli városrészén, a Százhold városrészen és a Joskar-Ola-lakótelep környékén lesz lomtalanítás. A kirakott holmik többsége - ami nem elektronikai vagy veszélyes hulladék -, a regionális hulladéklerakóba kerül.