Hírek

LMP sajtótájékoztató a kulturális rendszer átalakításáról

2013. január 21., 17:53

Megsínylették az intézmények a kulturális rendszer átalakítását, és az, hogy ennek ellenére zökkenőmentes a működésük, nagyban köszönhető a felkészült intézményvezetőknek - hangzott el a Lehet Más a Politika hétfői sajtótájékoztatóján. A párt politikusai azt remélik, hogy az állam nem hagyja magára a településeket, és hosszú távon biztosítja a könyvtárak, múzeumok fenntartásához szükséges forrásokat.

LMP sajtótájékoztató a kulturális rendszer átalakításáról

Január elsejétől sok változás történt a kultúra területén: a múzeum és a könyvtár városi kézbe került, valamint megszűntek az ÁMK-k - foglalta össze a helyzetet Horváth Zoltán. Az LMP önkormányzati képviselője azt reméli, Szombathely gondos gazdája lesz ezeknek az intézményeknek. Felvetette, hogy a Nyitra Utcai ÁMK megszűnésével a keleti városrész kulturális életének szervezését a civilekre kellene bízni. Az LMP korábban a múzeumok állami kézben tartását szorgalmazta, de a jelenlegi helyzetet is el tudják fogadni - mondta Karácsony Gergely. A párt országgyűlési képviselője hozzátette: örömteli, hogy az idei költségvetés tartalmazza az intézmények fenntartásához szükséges forrásokat, de sajnos láttak már példát évközbeni elvonásokra.

Karácsony Gergely - frakcióvezető-helyettes, LMP
"Nyomatékosan szeretném jelezni, ha az intézmények nem kapják meg azokat a pótlólagos forrásokat, amit a költségvetés tartalmaz, akkor nagy gondba kerülnek azok az intézmények, amelyek eddig sokat szenvedtek az átadás-átvétel folyamatában."

Szombathelyen már tavaly nyáron el kellett volna fogadni a kuturális koncepciót, de ez nem történt meg, így egyelőre nem látni kinek mi lesz a feladata ebben a bonyolult rendszerben - hangzott el a sajtótájékoztatón.