Hírek

Leszerelik a radiátorokat

2010. június 30., 16:02

Hetente 3-4 szombathelyi lakásban szereli le a radiátorokat a távhőszolgáltató. A nem fizető lakók így meleg víz és fűtés nélkül maradnak. A cégnél azt mondják, egyre többen kerülnek adósságcsapdába. Az elmúlt másfél évben több, mint 100 ügyfelénél függesztették fel a szolgáltatást.

Leszerelik a radiátorokat

Már reggel nyolc órakor megérkeztek a távhősök egy szombathelyi lakáshoz. Leszerelik a radiátorokat, mert a tulajdonosok többszázezer forint adósságot halmoztak fel. A szerelők a szolgáltatás lekapcsolásához először víztelenítik a rendszert, majd leszerelik a melegvíz órát. Mostantól nem folyik a melegvíz a csapból. A szerelők ezután lezárják a fűtéscsöveket, a radiátor pedig - mivel ez a lakó tulajdona - immár a rendszerről lekötve, de visszakerül a helyére.

A tulajdonos tartozás 300 ezer forintnál is több. Azt mondja, egyedül a lottó ötös segítene rajtuk. Négyen laknak a másfél szobás lakásban. A négy radiátort egy óra alatt szerelték le a távhősök.

Sokan kerülnek hasonló helyzetbe. A Király utcai ügyfélszolgálat vezetője elmondta, nem egészen két év alatt 105 lakásban szerelték le a radiátort és szüntették meg a melegvíz szolgáltatást. A legmagasabb lakossági tartozás megközelíti az egymillió forintot. A hátralékkezelési folyamat legvége a szolgáltatás lekapcsolása.

Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó, ügyfélszolgálati vezető

"Mihelyst valaki nem fizeti be a számlát, felvesszük vele a kapcsolatot, küldünk tájékoztatót. Ha nem vezet eredményre a felszólítás, elkezdődik a jogi eljárás."

A távhő adósságrendezési szolgáltatást nyújt mindazoknak, akik hátralékot halmoznak fel. Az ügyfélszolgálaton szerdán és csütörtökön egész nap a Pálos Károly Családsegítővel együttműködve várják a bajba jutottakat. A tapasztalat az, hogy akinél leszerelik a radiátort, ott később sem lesz pénzük a lakóknak visszatetetni azt.