Hírek

Lendületben a "Szombathely - A segítés városa" program

2012. február 24., 23:00

Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg hirtelen keringés leállás következtében. Szakemberek szerint ha ilyenkor lenne a betegek mellett olyan személy, aki ért az újraélesztéshez, nőne a túlélési esély. A nemrégiben indult "Szombathely - A segítés városa" program célja, hogy minden harmadik ember megtanulja az újraélesztés technikáját.

Lendületben a Szombathely - A segítés városa program

Az oktatást egy a Szombathelyi Televízió és a mentőszolgálat által készített film segíti.

Középiskolások tanulnak újraéleszteni ezen a korábbi felvételünkön. Több ezer diák, egyetemista, rendőr, tűzoltó, önkormányzati és nagyvállalati dolgozó sajátítja el a reanimáció technikáját a "Segítés városa" program keretében, melynek végén a tervek szerint minden harmadik szombathelyi képes lesz segíteni bajbajutott embertársán. Az oktatást egy kisfilm is segíti, melyből 20 példányt adott át ma Velencei Pál, a Szombathelyi Televízió igazgatója a polgármesternek.

A film segítségével lépésről lépésre elsajátíthatóak a mozdulatok, teendők kezdve a keringésleállás felismerésétől a segítségnyújtás pontos technikájáig. Az oktatófilm az országos mentőszolgálat szombathelyi munkatársainak segítségével elkészült, a szakmai protokoll szerint összeállított anyag. A program következő lépése egy határozatlan időre szóló, háromoldalú együttműködési megállapodás lesz, melyről tegnap döntött a közgyűlés.

A vállalásokat tartalmazó megállapodást még ebben a hónapban aláírhatják a felek.