Hírek

Légi növényvédelem

2010. május 07., 16:59
Szombathely környékén lévő területeit helikopterrel permeteztette az egyik mezőgazdasági vállalkozás péntek délelőtt. A virágzó repcét méhbarát szerrel permetezték. A kiszórt vegyszer a repcefénybogár és egy gombabetegség ellen védi a fontos fejlődési szakaszát élő növényt. Egyelőre úgy tűnik, idén kiváló termésnek örülhetnek a gazdák. 
Légi növényvédelem


A Savaria Agrár Kft. 270 hektáros területét 5 óra alatt permetezte le a helikopter. Egyelőre kevés gazda él ezzel a lehetőséggel, inkább megcsinálják maguk a saját eszközeikkel, pedig így gyorsabb, és a tulajdonos szerint hatékonyabb is a permetezés.

Schmalzel Antal - ügyvezető igazgató, Savaria Agrár Kft.
"8 perc alatt megcsinál 10 hektárt, a traktornál összetaposnánk a repcét, kárt okoznánk, megóvjuk magunkat, hogy ne okozzunk kárt, és gyorsabban is végzünk vele."

Igaz, drágább is. Csak a vegyszer erre a területre több mint 2 millió forintba kerül, és mindössze 5 napig fejti ki hatását.

A tulajdonos szerint a repce egyre népszerűbb a gazdák körében. Ő hektáronként 230 ezer forint bevétellel számol, ami a teljes területen 50-60 millió forintot jelent számára. A helikopteres permetezéskor jelen kell lennie egy növényvédelmi szakembernek is, aki a széljárást, a hőmérsékletet és a kipermetezett szerek fajtáját, mennyiségét is pontosan feljegyzi. A repcét egyébként idén már egyszer permetezték.

Eredics András - növényvédelmi szakirányító, Savaria Agrár Kft.
"A repcét rovarkár illetve gomba ellen permetezzük, talán az utolsó permetezés az idén."

A helikopteres permetezést csak szélcsendben, napsütéses időben lehet eredményesen alkalmazni. Péntek délelőtt minden feltétel adott volt a helikopteres növényvédelmi munkákhoz.