Hírek

Látásteszt Roadshow volt a Fő téren

2011. szeptember 02., 13:51

Az emberek több mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra. Magyarországon ennek ellenére a 14 év feletti korosztályból 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton – ezt bizonyítja egy felmérés.

Látásteszt Roadshow volt a Fő téren

Az Opticnet Hungary Egyesülés, amely látszerészekből áll – tavaly ezért indította útnak a Nagy látásteszt roadshow-t. Az ingyenes szűréssel akkor az ország 20 helyszínére jutottak el, idén 60 városban áll meg a szűrőbusz. Ma Szombathelyen jártak.

"Mikor volt utoljára látásellenőrzésen? Nem is tudom megmondani."

Többen válaszolták ezt ma a szombathelyi Fő téren felállított szűrőbusz munkatársainak. Az ingyenes vizsgálatra mégis annyian jöttek, hogy a szemész szakorvosok megállás nélkül dolgoztak. Már a roadshow első két órájában több mint 50 ember látását vizsgálták meg. Dr. Zabó Éva azt mondja, az érdeklődők több mint30 %-ánál tártak fel olyan problémát, ami további vizsgálatot igényel.

Dr. Zabó Éva szemész szakorvos
Van az októberi látás hónapja, ahol szintén döbbenetes dolgok jönnek ki. Van, hogy akár az egyik szem teljesen gyenge. Ha a másik szem besegít, akkor lehet, hogy első nekifutásra nem feltűnő, hogy baj van, de sokszor találkozunk kirívó látásromlásokkal.

Idősebbeknél és fiataloknál egyaránt - mondja a szakorvos. A munkahelyen vagy szabadidőben végzett napi 4-10 órás számítógépezés pedig sokat ront a látáson.

Mihácsi Veronika
Elég sokat ülök számítógép, tévé előtt, főleg nyáron. Informatikával foglalkozom, médiadizájnt kezdtem tanulni. A szememet féltem. Most megvizsgáltatom, ha van rá lehetőség.

Ez az asszony korábbi szemproblémája miatt rendszeresen jár ellenőrzésre, mégis eljött az ingyenes szűrésre is.

Filakovszky Gyuláné
Igaz, hogy van szemüvegem, de anélkül olvasok. Most már kicsit rosszul látok az utcán is.

A Nagy látásteszt roadshow szűrőbuszán a résztvevők néhány perc alatt megtudhatták, hogy van-e szükségük valamilyen látáskorrekcióra, esetleg további vizsgálatokra. Az ingyenes szűréssel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a látás nagy érték, törődni kell vele.