Hírek

Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Bükfürdőn

2013. április 12., 13:56

A három napos megbeszélésen a 86-os számú főút megepítése, valamint a közösségi közlekedés átalakítása az egyik legfontosabb téma.  A nyugat-magyarországi régiót képviselő szakemberek meghallgathatják a témákban a kormányzat terveit, elképzeléseit is.

Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Bükfürdőn

A bükfürdői tanácskozáson “Nyugat-Dunántúl közlekedési kapcsolatai” címmel Hende Csaba honvédelmi miniszter tartott előadást. Beszédében kiemelten foglalkozott a 86-os számú főút korszerűsítésével.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
“Miért fontos nekünk a 86-os főút? Mindenki tudja, hogy Magyarország egyik legjelentősebb transznacionális tengelye, valamint a nyugat-dunántúli régió legfontosabb tengelye is. “

Hende Csaba a közúthálózat továbbépítésének kihangsúlyozása  mellett kitért a vasúti közlekedés modernizálását érintő kérdésekre, valamint foglalkozott a teherforgalmú légiközlekedés régiós  lehetőségeivel is.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
“Hangsúlyozni kell, hogy soha fel sem merült az, hogy Magyarország, a magyar kormány teherforgalmú repülőteret építene a térségben bárhol is. Erre egyszerűen nincs forrás. Ez eszébe sem jutott soha senkinek. Amennyiben lenne ilyen jellegű befektető, azt csak bíztatni lehet és támogatni.”

A konferencián több előadásban foglalkoztak a közösségi közlekedés átalakításával. A szakemberek szerint az olyan intermodális pályaudvarok jelentik a jövőt, mint amilyet Szombathelyre is terveznek.

Szűcs Lajos főosztályvezető, NFM
“Tárgyi feltétel az átszállást biztosító állomásoknak, az intermodális csomópontoknak a megvalósítása, megépítése. Van ennek egy szoftver oldala is, a menetrendek megfelelő kialakítása és azoknak a menetrendeknek a tartása a szolgáltatások érdekében.”  

A Szombathelyre is tervezett intermodális csomópont vasúti és autóbusz pályaudvar is lenne egyben, ennek a két tömegközlekedési ágnak kell majd a menetrendjét összehangolni.