Hírek

Közfoglalkoztatás - Határnyiladék Program

2011. szeptember 29., 17:37

A szeptember elsejétől élő új közfoglalkoztatási rendszer mintaprogramja már Vas megyében is működik. Az úgynevezett Start Munkaprogram keretében a rendőrség 26, döntően hátrányos helyzetű, és eddig bérpótló juttatásban részesült embert foglalkoztat.

Közfoglalkoztatás - Határnyiladék Program

Szeptember közepétől tisztítják az osztrák és szlovén államhatár Vas megyei szakaszát a „Határnyiladék-program" közfoglalkoztatottjai. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság 24 segédmunkásnak és két felügyelőnek ad munkát két hónapig. A határkövekkel jelzett határvonalon irtják a gazt és vágják a bozótot napi 8 órában.

A szabályok szerint a szakképesítést és középfokú végzettséget sem igénylő munka esetén havonta bruttó 57 ezer forint jár a közfoglalkoztatottnak. A kifizetés pedig hetente történik. A határnyiladékot tisztító brigád munkaruháját és eszközeit a rendőrség biztosítja. Ezeket a többségükben eddig bérpótló juttatásban részesülő embereket a munkaügyi központ támogatásával foglalkoztatják. Ahogy országosan, úgy Vas megyében is az a cél, hogy minél több, esetleg pont a szakképzettség hiánya miatt a versenyszférában elhelyezkedni nem tudó ember jusson munkához.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
Olyan értelmes, értékteremtő munkát kell kínálnunk a közfoglalkoztatott embereknek, aminek értelme van. Nem az a cél, hogy megfogják a lapátot és azzal el legyenek egész nap, hanem olyan tevékenységet végezzenek, aminek értékteremtő haszna van a közösség számára.

A határnyiladék tisztán tartása egy államközi szerződés szerint Magyarország feladata. Eddig ezt a munkát a rendőrség vállalkozókkal végeztette. A Vas Megyei Kormányhivatal térképezi fel azokat az állami, egyházi és civil szervezeteket, akik a jövőben közfoglalkoztatottaknak tudnak munkát adni.