Hírek

Közérdekű önkéntesség

2011. március 03., 11:57

Mi az a közérdekű önkéntesség, kik lehetnek fogadószervezetek, és milyen juttatások illetik meg az önkéntest? - többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ, akik részt vettek az "Önkéntesség Szombathelyen" című fórumon.
Közérdekű önkéntesség

Az érdeklődők megismerhették a Vas Megyei Önkéntes Centrum működését is.


Egyre több szervezet, cég, egyesület foglalkoztatna önkénteseket a midennapi munkában. Az önkéntesek nem azt nézik, milyen ellenszolgáltatást kapnak munkájukért - mondta el Puskás Tivadar köszöntőjében. Az evangélikus egyházközség intézményei is azok közé tartoznak, ahol már régóta foglalkoztatnak önkéntes munkaerőt. De például a Savaria Történelmi Karneválon is számos önkéntes segít évről évre. Ezen a területen is bővítenének -mondta el Híradónknak Mérei Tamás. A közalapítvány kuraóriumának elnöke szerint az információs pontokban szüksége lenne például idegen nyelven beszélő segítőkre. De az idei karneválon szeretnének egy mobil egészségügyi pontot is működtetni, ebben a munkában szintén önkéntesekre számítanak.

Mérei Tamás - kuratóriumi elnök, Savaria Történelmi Karnevál Alapítvány
"Természetesen a színpadépítésből a megvalósításon át számos lehetőség nyílik. Én örülök, hogyha mi oldalunkról egyrészt költségtakarékosságot jelent, már részről a helyi közreműködők nagyobb száma miatt egyre nagyobb körben tudjuk ezt saját magunkénak tekinteni."

A fórumon tájékoztatást kaphattak a részvevők arról is, hogyan kell bejelenteni az önkéntes munkavégzést, és szó esett azokról a juttatásokról is, melyek a segítőknek adhatók. A rendezvényen bemutatkozott egy olyan takarékszövetkezet is, mely támogatná a civil szervezeteket. Egyúttal létrehoznák az év önkéntese címet is.