Hírek

Kötelező a kamarai tagság ismét az egészségügyben

2011. április 06., 10:41

Négy év után ismét kötelező a kamarai tagság az egészségügyben. Az Országgyűlés által elfogadott és április 1-vel hatályba lépett törvény az orvosokra, a gyógyszerészekre és az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozik.

Kötelező a kamarai tagság ismét az egészségügyben

60 napjuk van, hogy regisztráljanak a kamarákhoz. Ez nem automatikus, mindenkinek egyénileg kell megtenni.

Sok a dolguk a gyermekosztály nővéreinek. Egyelőre még nem mindenki tagja az Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának, de ez nem lesz sokáig így. Április 1-től ugyanis kötelező belépni. Június 1-jétől nem végezhet egészségügyi tevékenységet az, aki nem tagja a szakterületén működő kamarának. A szervezet megyei elnöke azt mondja: nagyon sokan jelentkeztek az elmúlt napokban.


Gombásné Judt Magdolna - megyei elnök,  Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara ( MESZK ) Vas Megyei Területi Szervezete
"Mi is szeretnénk adni. Pozitív, jó hozzáállást, szakmai képzéseket és érdekeket képviselni az önkormányzatok irányába. Mivel mi köztestület vagyunk, nem szakszervezet, ezért mi a szakmai érdekeket tudjuk védeni. Jogi védelmet is tudunk nyújtani."

Jelenleg 1080 tagja van Vas megyében az Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának. A létszám várhatóan a duplájára nő majd a következő időszakban. A törvény másik fontos eleme, hogy az egészségügyi dolgozókat érintő etikai felelősségrevonás joga minden esetben a szakmai kamaráknál működő etikai bizottságokhoz kerül vissza.


Békési Éva - helyi szervezeti elnök
"A tagoknak védelmet biztosít a kamara. Etikai védelmet illetve ahogy a kamarák szakmákat képviselnek, szakmai védelmet is nyújt."

A kamara honlapján vagy a területi szervezeteknél kell a jelentkezéseket benyújtani.
2007 után újból kötelező lesz a kamarai tagság az orvosoknak is. A megyei elnök szerint 4 évvel ezelőtt a tagok harmada kilépett a kamarából. Véleménye szerint fontos lenne az orvos elvándorlást megállítani. 


Dr. Lazáry György - megyei elnök, MOK Vas Megyei Szervezete
"Rendezni kell a fizetéseket. Az nem elfogadható, hogy egy rezidens orvosnak 6 év tanulás után 2 év munka mellett 85 ezer forint nettó fizetése legyen. "

A kibővült tagság új helyi, valamint megyei vezetőséget választ majd, és újjáalakul az országos elnökség is. A szakmai kamaráknak június és szeptember között új alapszabályt kell elfogadniuk, és október 31-ig új etikai kódexüket is meg kell alkotniuk