Hírek

Kőszegi mentőadomány

2011. augusztus 31., 22:37

Másfél millió forintért vehetett mentéstechnikai eszközöket a kőszegi mentőállomásnak a szolgálat központi alapítványa. A tegnap átadott adományokra a helyi vállalkozások, közintézmények és magánemberek adták össze a pénzt. Kőszegen így most már mindkét mentőautóban van defibrillátor.

Kőszegi mentőadomány

A kőszegi mentők nem csak a város lakosságát, hanem a hegyalján élőket, valamint a Csepregtől Gyöngyösfaluig terjedő körzetet látják el. A mentőállomáson nappal két autó teljesít szolgálatot. Az Országos Mentőszolgálat Alapítványától most olyan mentéstechnikai eszközöket kaptak, amelyekre a legnagyobb szükségük volt.

Kalmár Klára irodavezető, Országos Mentőszolgálat Alapítvány
CAD-mellényt, LIFEPAK újraélesztő készüléket, kiegészítő eszközöket, sürgősségi ollót, amivel motorosruhát, biztonsági övet el tudnak vágni. Az 20 ezer forint értékű olló, ebből kettőt hoztunk.

A környék lakosságától gyűjtött pénzből vásárolta meg az alapítvány a korszerű eszközöket.

"2 perc alatt felrakható mindegyik."

Vákumos végtagrögzítővel eddig nem rendelkeztek a kőszegi mentőállomáson, és ennek az úgynevezett CAD-mellénynek is nagy hasznát veszik a baleseteknél.

"A rögzítőpántok segítségével kevés mozgatással tudjuk bármilyen gépkocsiból kimenteni a beteget."

Defibrillátor eddig csak az egyik kőszegi mentőautóban volt.

Gadó Gábor mentőállomás-vezető, OMSZ
Nagyon örülünk, hogy a központi alapítványtól ezeket az eszközöket megkaptuk. Régi álmunk teljesült. Önerőből próbáltunk már ez irányba tenni, több-kevesebb sikerrel.

A környéken egyelőre még sehol sincs telepített újraélesztő készülék, többek között ezért is fontos, hogy most már mindkét mentőgépkocsi felszereléséhez tartozik defibrillátor.