MNB
MNB - 2

Hírek

Korszerűsítik az orvosi rendelőt

2011. június 02., 09:52
Uniós támogatással korszerűsítik az egészségügyi ellátást a Szombathelyi Kistérséghez tartozó, közel 400 lakosú Pornóapátiban. Új helyre költöztetik az orvosi rendelőt és a védőnői tanácsadót . Korszerű eszközöket és új bútorokat is vásárolnak. Az önkormányzat már 10 éve tervezi a felújítást. Eddig azonban nem volt rá pénzük.
Korszerűsítik az orvosi rendelőt

Az 1920-as években épült az orvosi rendelőnek és védőnői tanácsadónak is helyet adó épület Pornóapátiban. Az első emeleten zajlik az egészségügyi ellátás, egymás melletti helyiségekben. Tóth Csaba szerint azonban ezzel több gond is volt.
"A védőnői helyiségbe csak az orvosi rendelőn keresztül lehetett bemenni. Ennek az volt a következménye, hogy ha beteg volt itt, akkor nem tudott kijönni, ha ott végzett valaki, illetve várni kellett amíg át lehetett menni."
Emellett az időseknek gondot okoz felmenni az emeletre. A beruházás részeként nemcsak új helyre költözik a rendelő és a tanácsadó, hanem új eszközöket és bútorokat is vásárolnak.


Dr. Tóth Csaba - háziorvos
"A megye egyik legkoszerűbben felszerelt orvosi rendelője lesz a miénk, nagyon sok korszerű eszközzel: 24 órás vérnyomásmonitorozási lehetőséggel, EKG mérési lehetőséggel, több EKG-t, valamint sürgősségi táskát tudunk vásárolni és olyan berendezéseket amik eddig hiányoztak."
 
Az orvosi rendelőt illetve a védőnői tanácsadó helyiséget a földszinten helyezik el, egy korábbi szolgálati helyiség átalakításával. Új várót és vizesblokkot is kialakítanak. Építenek 5 új parkolót, ebből egy lesz mozgássérült. 4 település betegeit látják itt el. A beruházással mintegy 2000 ember egészésgügyi ellátási körülményei javulnak.


Varga Zoltán Tibor - polgármester, Pornóapáti
"Vannak olyan idősek, akik nem tudtak amiatt orvoshoz menni, mert nem tudtak felmenni az emeletre. A doktor úr pedig nem tudta őket az udvaron megvizsgálni. Itt akadálymentesített lesz az orvosi rendelő és lényegesen modernebb, 21. századi körülmények lesznek majd."
 
A beruházás több mint 30 millió forintba került, melynek 90%-át Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán nyerte el az önkormányzat. A tervek szerint december 31-ig végeznek a korszerűsítéssel.