Hírek

Koraszülöttek ellátásával foglalkozó orvosok és szakdolgozók konferenciája Szombathelyen

2012. szeptember 21., 15:23

A három napos tanácskozáson a társszakmák képviselői is részt vesznek, hiszen a túl korán, kis súllyal született babáknál gyakran különböző betegségek, rendellenességek lépnek fel. Az országos perinatológiai konferenciának most először ad otthont Szombathely.

Koraszülöttek ellátásával foglalkozó orvosok és szakdolgozók konferenciája Szombathelyen

Ebben az évben már több mint 30 baba született 1500 gramm alatti súllyal a Markusovszky Kórházban, 14-en az 1 kilót sem érték el. Az általában a terhesség 25-28. hete között világra jött  picik speciális ellátást igényelnek

Dr. Grassely Magdolna osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
Ezeknek a gyerekeknek nem mindegyike képes arra, hogy önállóan levegőt vegyen, sőt egyáltalán nem, úgyhogy őket mindenképpen lélegeztetni kell, speciális anyagot kapnak ahhoz, hogy a tüdejük megfelelő légcserét tudjon biztosítani, ezért ez egészen speciális ellátást jelent. Nagyon esendőek.

A koraszülött intenzív osztály egy pályázat segítségével hamarosan újabb lélegeztető gépeket, inkubátorokat vásárolhat. Szakmai munkájukat segíti az évente megrendezett országos konferencia és az a program is, amelyet a Honvéd Kórház orvosai dolgoztak ki, és a tanácskozás előtt oktatást is tartottak belőle szombathelyi kollégáiknak. 

Dr. Nádor Csaba osztályvezető főorvos, Honvéd Kórház, Budapest
Kifejezetten azt szolgálja, hogy még a legkisebb születési súlyú, gyakran 1,5 kiló alatti babák is már a szülőszobai megszületést követően egy olyan stabilizációs programban vegyenek részt, amivel a hosszú távú életkilátásaik sokkal jobbak lesznek.

A gyermek- és csecsemőgyógyászatban, szülészeteken és a különböző társszakmákban dolgozók legújabb kutatásaik eredményeit, tapasztalataikat és javaslataikat is kicserélik a konferencián.

Dr. Koppány Csaba osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
A koraszülöttek ellátása, a kóros állapotoknak az in utero, tehát méhen belüli diagnosztizálása és a koraszülöttek születés utáni ellátása, ez a lényeges szempont.

A tanácskozáson elhangzott: az orvostudomány ma már a 400 grammnál kisebb súllyal született gyermekeket is képes megmenteni. A legfőbb cél, hogy ők is minél teljesebb életet élhessenek.