Hírek

Konferencia a sürgősségi ellátásról

2012. október 11., 17:35

A sürgősségi ellátás a témája az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Oxyológiai Társaság és a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány által szervezett konferenciának, amelyet Bükfürdőn tartanak. Az idei, 18. tanácskozáson több esetet és külföldi tapsztalatokat is megismernek a résztvevők. A rendezvény újdonsága, hogy először szerveztek vetélkedőt a mentőtiszt-hallgatóknak.  

Konferencia a sürgősségi ellátásról

Ha valaki életveszélyes állapotba kerül vagy súlyos egészségkárosodás veszélye áll fenn, minél előbb ellátásra van szüksége. Gyakran az ügyeletes orvos vagy a mentők nyújtanak segítséget, de egyre több kórházban van már erre a célra kialakított sürgősségi osztály is. A sürgősségi ellátás minden területe téma lesz a büki konferencián.

dr. Lórántfy Mária orvosigazgató, OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet
Évről évre vannak olyan változások, amelyeket követni kell, változnak a protokollok, amelyek alapján dolgoznunk kell, tehát ezért nagyon fontos, hogy erről friss és hiteles információkat kapjunk és adjunk át egymásnak.

Egyre javulnak a sürgősségi ellátás műszeres feltételei, és a közeljövőben - uniós támogatással - 22 új mentőállomás is létrejöhet az országban. Ezzel mindenhol biztosítható lesz, hogy 15 percen belül a helyszínre érjen a segítség. Az Országos Mentőszolgálat vezetője szerint azonban a legfontosabbak a megfelelő szakemberek.

dr. Mártai István főigazgató, Országos Mentőszolgálat
Ez egy emberpróbáló munka, akár a kórház előtti, akár a kórházi szakaszt illetően nagyon fontos, hogy ez egy jól tervezett, előre meghatározott, már az alapképzés során is, mind az orvosi egyetemi, mind a főiskolai alapképzés során is egy kellően hangsúlyt kapott terület legyen, csak így tudjuk a szakembereket a jövőben biztosítani.

A tanácskozást megelőző napon, az idén első alkalommal versenyt rendeztek az ország három képzőintézményében tanuló mentőtiszt-hallgatóknak. Ők a 4 éves képzésnek csak a második felében kapnak speciális ismereteket, és a szakemberek szerint gyakorlatból is többre lenne szükségük.

Vízvári Lászlóoktatási osztályvezető, OMSZ
Itt a versenyben leginkább olyan képességeket próbáltunk mérni, amit az iskolában nem tudunk. Hogy felismeri-e a problémát, meg tudja-e oldani, mennyire kreatív, milyen eszközismerete van, milyen gyakorlott ezeknek az eszközöknek az alkalmazásában. És ez látható volt, hogy itt van mit fejlődniük.

A kétnapos rendezvény keretében tartja értekezletét az Országos Mentőszolgálat, és a külföldi sürgősségi ellátás gyakorlatával is megismerkednek a résztvevők.