Hírek

Kolontári gyerekek Szombathelyen

2011. március 04., 16:44
Ezúttal nem beteghez siettek a mentők, hanem a kolontári gyerekek szólaltatták meg az esetkocsi szirénáját. A vörösiszap sújtotta településről tizenkét általános iskolás és két kísérőtanár érkezett Vas megyébe.
Kolontári gyerekek Szombathelyen

Három napot töltenek el Szombathelyen, illetve Kőszegen. A kirándulást a POTE Szombathelyi Képzési Központja szervezte számukra. A hagyományos Szent Márton napi gyűjtésből befolyt összeget minden évben jótékonysági célra ajánlják fel.

Mészáros Ibolya szervező, POTE Szombathelyi Képzési Központ
"Idén természetesen Kolontárhoz kötöttük ezt és az iskolás gyerekekhez. Híre ment, hogy mi a kolontári sikolásokat segítjük, így többen bekapcsolódtak ebbe a segítésbe."

Vas megyei vállalkozók segítségével oldották meg a gyerekek utaztatását, elszállásolását ,de ételt, italt is ajándékoztak nekik különböző cégek. Érkezésük után rövid életmentő tanfolyamon vettek részt a kolontári iskolások.


Takács Arnold
"Az általános iskolába Kolontáron jelenleg tizenhárom diák jár. A vörösiszap-kataszrófa után felújították az intézmény épületét, így február elején újra birtokba vehették a gyerekek."

Sohárné Csóka Zita - igazgató, Kolontári Általános Iskola
"Teljes festés volt, járólap csere, parketta csere, a világítótesteket is sikerült kicserélni. Tehát nagyon szép, tiszta körülmények között vagyunk itt."

Az igazgatónő elmondta, diákjaik családját szerencsére nem érte komolyabb tragédia az iszap-ömlésnél. A katasztrófa átvészelét pedig nagyban megkönnyítette a gyerekek számára, hogy folyamatosan hívják őket különböző kirándulásokra, programokra. Vas megyében vasárnapig maradnak a kolontári vendégek. Korcsolyázás, könyvtár- és múzeumlátogatás, illetve túrázás is szerepel a programjaik között.