Hírek

Kiválósági Központ Kőszegen

2010. július 02., 10:11
Európai "Jean Monnet Kiválósági Központ" díjat kapott a kőszegi Európa-tanulmányok Intézete. Az elismerést az európai integrációs folyamatban kifejtett munkájáért nyerte el az intézet. Eddig négy magyar egyetem kapta meg ezt a címet, amelyet három évig használhatnak. A szombathelyi központ 15 éve kapott ugyanilyen elismerést.
Kiválósági Központ Kőszegen

A kőszegi intézmény 15 éve működik. 2001 óta itt másoddiplomás képzés keretében ismerkednek a hallgatók az európai kultúrával és politikai élettel. Eddig minden évben megszervezték a nyári egyetemet, amely idén is két héten keresztül kínált programokat. A kőszegi intézet most három évig viselheti a Kiválósági Központ címet. Miszlivetz Ferenc intézetigazgató a mai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Kőszeg felkerült Európa kutatási központjainak térképére.

Prof. dr. Miszlivetz Ferenc - vezető, Társadalomtudományok, Nemzetközi és Európa-tanulmányok Intézet
"Ez hosszú munkánk elismerése. Olyan egyetemek lehetnek Jean Monnet centerek, ahol megalapozottan, hosszú ideje folyik az európai integrációval kapcsolatos kutatás és képzés."

Bogyai Katalin több kurzust tartott már a kőszegi nyári egyetemen. Az UNESCO magyar nagykövete elmondta: az ENSZ oktatási és kulturális szervezete 2010-et a Kultúrák Közeledése Évének nyilvánította. A szervezet a Kiválósági Díjat kapott kőszegi intézet munkáját is támogatja.

Bogyay Katalin, a Magyar Köztársaság UNESCO nagykövete
"A Kultúrák Közeledésének Évében számtalan program lesz Európában, köztük négy magyarországi programot is beválogattak. Ezek egyike a 15. kőszegi nyári egyetem."

A kiválósági központ címet három évig használhatja az intézet. A vele kapott anyagi támogatásból konferenciákat szerveznek, publikációkat jelentetnek meg. Schöpflin György európa-parlamenti képviselő szerint azonban ennél sokkal fontosabb, hogy megemelkedik a kőszegi intézet szakmai elismertsége.