MNB
MNB - 2

Hírek

Kisvállalati adó - új adózási forma

2012. november 20., 17:08

Jövőre a 25 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, és évente 500 millió forintot meg nem haladó árbevétellel rendelkező vállalkozások választhatják az új adózási formát. Az ún. kisvállalati adó 16 százalékos lesz, és kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót valamint a szakképzési hozzájárulást. A vállalkozások az adóhatóság honlapjáról letölthető nyomtatványon kérhetik az új adózást december 20-ig.

Kisvállalati adó - új adózási forma

Ebben az építészirodában 9 főt foglalkoztatnak. Eszerint, illetve az éves bevételük alapján elvileg élhetnének az új, kisvállalati adó lehetőségével. Azonban számukra ez mégsem lenne előnyös, mert év végén el kellene számolni a felhalmozott nyereséggel és vagyonnal.

Gáspár Péter - ügyvezető igazgató, Gáspár Mérnöki Iroda Kft.
"Az én irodám egy céges tulajdont jelent. Ha ebből nekem még le kell adóznom 20 %-nyi értéket, plusz az áfát kellene befizetnem, ez akkora összeg lenne, hogy ez a kedvezményes adó sok évig nem térülne meg. Ráadásul ehhez komoly készpénzállomány kellene, amivel nem rendelkezik az iroda, ez azt jelenti, hogy biztosan nem tudjuk meglépni."

Érdemes leülni, és kiszámolni, valóban megéri-e a kisvállalati adót választani - mondja az adószakértő.

"Nagyon sokan érdeklődnek. Huszadika után fogjuk ezeket a számításokat elvégezni és megbeszélni velük."

Ahol túl sok a felhalmozott nyereség, amit nem fizettek ki osztalékként, vagy jelentős a vagyonállomány, ott nem éri meg az új adózási forma.

Höfle László - adószakértő, Mérleg Kft.
"Azoknak éri meg hosszú távon, ahol bérigényesebb termelést vagy szolgáltatást végeznek. Hiszen a 16 százalék fizetendő adó a kifizetett személyi juttatások alapján lényegesen kevesebb, mint az ez évben fizetendő 27 százalékos szociális hozzájárulási adó."

Aki szeretné az új adózási formát választani, annak december 20-ig kell ezt jelezni az adóhatóságnak. Az ehhez szükséges nyomtatvány napokon belül elérhető lesz az interneten. (www.nav.gov.hu)

Kusztor Gábor - ügyfélszolgálati osztályvezető, NAV
"Mivel a törvény elég sok adatot ad feltételként, ami év végéig nem biztos, hogy megvalósul, a törvény biztosítja azt, hogy 2013. január 15-ig ezt a kisvállalati adót visszamondják."

Szakértők szerint az új adó gondos mérlegelést igényel, és komplexitása miatt nem várható, hogy a cégek kedvencévé válik.