Hírek

Kismamák kezében a döntés?

2010. augusztus 28., 15:39
Még mindig kérdéses a szabad orvosválasztás a Markusovszky Kórház szülészetén. A kórház vezetése egy új szervezeti működési szabályzatot nyújtott be az Egészségbiztosítási Felügyelethez, azonban eddig nem érkezett válasz rá. Egyelőre a városban mindössze egy orvos tud eleget tenni a felkéréseknek.
Kismamák kezében a döntés?

Most csak néhányan vannak a szülészeten. Egyikük sem panaszkodott stábunknak azért, mert nem saját orvosánál szült a napokban. A kórházat az Egészségbiztosítási Felügyelet korábban arra kötelezte, hogy tegye lehetővé a szabad orvosválasztást a szülészeten is, ezért új szervezeti és működési szabályzatot alakítottak ki.

Dr. Kneffel Pál osztályvezető főorvos, Szülészet - nőgyógyászati osztály
"Ennek több feltétele van, például ahogy mondta, bizonyos biztosítási, felelősségbiztosítási feltételeknek is meg kell felelni, de a másik dolog, hogy ennek vannak munkajogi szabályai is, mert pl. az ügyelet után hazamegy az orvos kötelezően pihenőidőre."

A betegnek joga van a pihent orvoshoz is - mondja a főorvos. Ha viszont az a szabadidejében műt, akkor nem tudja kipihenni magát. Ami az ellátás kárára válhat. Kneffel doktor szerint a többség valószínűleg ezért nem vállal kockázatot.

Így jelenleg csupán egyetlen orvos vállalta az új működési szabályzatban előírt feltételeket. Ő bármikor levezetheti a szüléseket, persze ha ideje engedi. Móritz András szerint a nők többségének szüksége van abban a helyzetben a már ismert szakorvosra.

Móritz András szülész-nőgyógyász
"Kialakul egy bizalmi kapcsolat a terhesgondozás során a beteg és az orvos között. Én azt hiszem, hogy ez egy olyan intim szféra, ami tényleg különleges."

Ő azonban kollégáinál speciálisabb helyzetben van, ugyanis nem a kórház alkalmazottjaként, hanem vállalkozóként űzi hivatását.

Dr. Móritz András szülész-nőgyógyász
"Így nekem sokkal könnyebb a kollegáimhoz viszonyítva a szülés vállalása, több a szabadidőm, pihentebb vagyok, nincs az a napi lekötöttségem, a mindennapi munka."

A szülés előtt és után álló nők véleménye eltérő. Többen azt mondták, ez kényes kérdés, ezért nem álltak kameránk elé. Ez az anyuka viszont azt nyilatkozta, nincs is szükség az orvosválasztásra. Ő harmadik gyermekét szülte tavaly.

Ács Patrícia
"A szülés egy idegen csapatnál történt, de teljesen elégedett voltam velük, úgyhogy én ezt nem tartom jó ötletnek, hogy választgassunk orvosokat."

De más is hasonlóan vélekedik.

Kálmán Kata
"Jó volt így, ahogy volt, nem szerettem volna, mert lehet, hogy kifizetek neki akármennyi pénzt és akkor nincs is ott, vagy alszik, vagy nem érem el telefonon."

Szombathelyen tehát papíron van, gyakorlatban azonban nincs változás a szülészorvos megválasztásában. Eddig az elmúlt években mindössze ketten kérték, hogy méltányossági alapon saját orvosuknál szülhessenek, de erre nem kaptak lehetőséget.