Hírek

Kikre voksolhatunk?

2010. szeptember 06., 16:52
Hétfő délután négyig adhatták le a pártok és a jelölőszervezetek kompenzációs listáikat. Szombathelyen már korábban nyilvántartásba vették az MSZP-SZTKE-t és a Jobbikot, az Együtt Szombathelyért Egyesület, Fidesz-KDNP és az LMP listájának érvényességéről csak kedden hoz döntést a Választási Bizottság.
Kikre voksolhatunk?

Lezárult a képviselőjelöltek nyilvántartásba vétele, így eldőlt, kikre lehet majd voksolni az október 3-i önkormányzati választáson. A legtöbb jelölt a 7. választókerületben indul, itt hatan mérettetik meg magukat, a kisebbségek közül pedig a cigány önkormányzati jelöltek csoportja a legnépesebb, itt nyolcan indulnak.

A 14 szombathelyi választókörzetben összesen 68 képviselőjelöltet vett fel a listára a Választási Bizottság, ennyien tudtak megfelelő számú érvényes ajánlószelvényt összegyűjteni. Négy szervezet, a Fidesz-KDNP, az MSZP-SZTKE, a Jobbik és az ESZE mindenhol állított jelöltet, ez az LMP-nek három körzetben nem sikerült. Függetlenként egy jelöltet vettek nyilvántartásba, ezzel a 7-es körzet lesz a legnépesebb, itt hatan indulnak majd. Egy LMP-s jelölt nyilvántartásba vételét a Területi Választási Bizottság megtagadta, mivel a benyújtott érvényes szelvények száma nem érte el a szükséges mennyiséget. Az előző választáshoz képest lényeges változás, hogy MDF-s jelölt nem szerzett jogot az indulásra.

A polgármesteri címért négyen vetélkednek,  Ipkovich György, az MSZP-SZTKE,  Puskás Tivadar, a Fidesz-KDNP, Balassa Péter, a Jobbik, Gyimesi József pedig az ESZE támogatásával szeretne a város élére kerülni. A cigány, a német, a horvát és a szlovén kisebbség színeiben 21-en méretik majd meg magukat az októberi önkormányzati választáson. A törvény szerint a begyűjtött, de fel nem használt kopogtatócédulákat hétfő délután négyig kellett megsemmisíteni.