Hírek

Kézműves Akadémia program: Éljenek tovább a népi mesterségek

2012. május 31., 17:34

A hagyományos népi mesterségek tovább éltetését és átörökítését tűzte ki célul a Kézműves Akadémia program, melynek zárókonferenciáját tartják ma és holnap a Martineumban. Szlovén és magyar egyesületek, intézmények együttműködésével szerveztek képzéseket, táborokat, tréningeket az érdeklődőknek. Arra is találtak megoldást, hogyan lehet a népművészeti igényességű tárgyakat a XXI. századi igényeknek megfeleltetni.

Kézműves Akadémia program: Éljenek tovább a népi mesterségek

Népi hímzéssel díszített női ruha, fonott kosár, csipke- és gyöngyékszerek - többek között ezek a termékek születtek a Kézműves Akadémia programja keretében. A résztvevők arra törekedtek, hogy a régies tárgyakat a mai igények mentén fejlesszék tovább, miközben megőrzik a hagyományokat. Jó példa erre ez a mézeskalács szett.

A tulipán alakú bőrtáska szép és hasznos darab, közben a népi motívum továbbélését is szolgálja.

Dala Hajnalka - projektmenedzser, Zala Megyei Népművészeti Egyesület
"Rohanó világunkban úgy látjuk, igény mutatkozik ezekre a tárgyakra. Úgy alakítottuk a programunkat, hogy ennek megfeleljen."

Régen a parasztházakat, gazdasági épületeket zsúptetővel fedték. Ennek fortélyait ma már kevesen ismerik. Az Oszkói Hegypásztor Kör zsúpkészítő tanfolyamot szervezett, és új műhelyt is kialakított a programnak köszönhetően.

Zágorhidi Czigány Ákos - ügyvezető, Oszkói Hegypásztor Kör
....


A Kézműves Akadémia közel egymillió euróból, uniós támogatással valósult meg négy magyar és hét szlovén résztvevővel. A három éves program során több százan tanulták meg például a fazekasság, szövés, fonás, nemezelés alapjait. Emellett közgazdasági- és marketing ismereteket is elsajátíthattak.

"Először megválogatjuk hozzá az anyagot."

A zárókonferencián régi mesterségeket bemutató filmet vetítettek, előadások hangzanak el, és a résztvevők tanulmányútra indulnak Oszkóra, valamint a Vasi Múzeumfaluba.