Hírek

Kevesebb lesz a méz

2010. június 03., 15:31
Az előrejelzések szerint a közepesnél valamivel gyengébb lesz az idei méztermés. Az elmúlt hetek időjárása nem kedvezett a méheknek, így a kaptárakban a szokottnál kevesebb mézet találnak a gazdák. A napokban kezdték el a pörgetést.
Kevesebb lesz a méz

Soós Tibor a napokban kezdte meg a méz összegyűjtését. A vasasszonyfai méhész azt mondja, ránézésre úgy tűnik, az ő méhei is kevesebb mézet gyűjtöttek össze a szokásosnál. A pontos mennyiséget azonban csak a pörgetés után lehet megmondani. A gépbe egyszerre hat keretet lehet behelyezni, egy kereten akár négy kiló méz is lehet. Ezt a mennyiséget idén biztosan nem fogják elérni, mert az idei tavasz  nem kedvezett a méheknek.

Soós Tibor - méhész
"Nem is tudom, milyen kritikát mondjak a májusra. Egyszerűen elvitte az akácot nagyrészt. Nem beszélve arról hogy a télen a családok 80%-a maradt csak meg, 20%-a elpusztult."

A vasasszonyfai termelő 50 méhcsaláddal foglalkozik. Ő otthon tartja a kaptárait, de azt mondja, virágzáskor sokan a repceföldekre hordják méhcsaládjaikat. Az olajtermeléshez kikísérletezett repce virágzata azonban nem tartalmaz kellő mennyiségű nektárt - mondja.
A felvásárlási árak régóta nem emelkednek. A kereskedők idén 550 Ft körüli árat fizetnek a repceméz kilójáért. A szakemberek a hűvös és csapadékos május miatt az utóbbi évtized legrosszabb akácméztermésére számítanak, sok méhész egyáltalán nem tud akácmézet pörgetni. A várható nagy kereslet pedig  megemelheti a boltokban a jó minőségű magyar méz árát.