Hírek

Kevesebb kedvezményes múzeumi belépő

2011. július 21., 16:29
Változik a múzeumi belépőkre vonatkozó kedvezmények rendszere, július 26-tól kevesebben látogathatják ingyenesen a kiállításokat. A rendelet kidolgozói szerint indokolatlanul széles a kedvezményezettek köre, ezért vált szükségessé a módosítás.
Kevesebb kedvezményes múzeumi belépő

Tavaly a látogatók közel fele ingyenesen, minden harmadik vendég kedvezménnyel kereste fel a hazai kiállítóhelyeket.

Táborozó gyerekek hallgatják a tárlatvezetést a Savaria Múzeum időszaki kiállításán. Több ezer éves régészeti leletekkel ismerkednek.
Tavaly 114 ezren keresték fel a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága alá tartozó 14 kiállítóhelyet. A látogatók ötöde ingyenesen, közel harmada valamilyen kedvezménnyel lépett be. Ezt a kört szűkíti le az új kormányrendelet.

Szommer Ildikó - igazgatóhelyettes, VMMI

"A tavalyi bevétel 40 millió forintot meghaladta, ami a jegybevételt jelenti. Tehát ezt elég tekintélyes rész. Ha ez a kedvezmény szűkül, javulhat a jegybevételi statisztika is."

Fizetniük kell ezentúl a felsőoktatásban foglalkoztatott oktatóknak és a közművelődési intézmények dolgozóinak, a 26 éven aluliak pedig csak a múzeumok által meghatározott havi egy hétvégén látogathatják ingyenesen a kiállításokat. A jogalkotó célja az átláthatóság és a múzeumok saját bevételének növelése.
"Májustól októberig van igen nagy forgalmunk."
A Smidt Múzeum tavaly 6-800 látogatót fogadott havonta. Tanév közben diákcsoportok, nyáron inkább családok jönnek. Az új rendelet szerint a két gyerekkel érkező két  szülő, nagyszülő vagy más közeli hozzátartozó féláron válthat jegyet.

Mészáros Irén - gyűjteménykezelő, Smidt Múzeum
"A nyári hónapokban a családokra számíthatunk, megnő a számuk. Reméljük, hogy ez a lehetőség, hogy kevesebbet kell fizetniük, még jobban becsalogatja őket."

Továbbra is ingyenesen látogathatják a múzeumokat a hat év alattiak, a 70 évnél idősebbek, a közoktatásban dolgozó pedagógusok, valamint a fogyatékos személyek és kísérőjük.