Hírek

Kevesebb igazolatlan hiányzás

2011. május 11., 15:57
Ugyan nem jelentősen, de csökkent az igazolatlan hiányzások száma a szombathelyi iskolákban. Az általunk megkérdezett intézményvezetők szerint az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének lehetősége visszatartó erejű, a gyerekek egy része jobban megfontolja, lógjon-e az iskolából.
Kevesebb igazolatlan hiányzás

Tapasztalatok szerint inkább a szakiskolákban gyakori, hogy a diákok lógnak a tanórákról,  nem törődve annak következményeivel. Pedig ha 50 óránál többet hiányoznak, megvonhatják a szülőktől a családi pótlék egy részét: az iskoláztatási támogatást.

Rettegi Attila - igazgató, OÁMK
"A mi iskolánkban is előfordult 1-2 eset, amikor az önkormányzatnak intézkedni kellett és megvonta a támogatást. Én azt gondolom, ha annak híre megy, hogy ilyen következmények is lehetnek, az visszatarthatja a tanulókat a lógástól."

A törvény életbe lépése óta Szombathelyen 12 gyerek iskoláztatási támogatását függesztették fel. A Gothard-iskolában -bár nem számottevő az igazolatlan hiányzások száma- érezhető a szigorítás hatékonysága.

Varga Tamás - igazgató, Gothard Jenő Általános Iskola
"A szülők számára fontos a pénz. Szomorú azt mondani, hogy a pénzzel kell megfogni ezt a dolgot, de bizony érezhető, hogy kevesebb a hiányzás."

A szankciók vonatkozásában a törvény különbséget tesz a hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyermekek között - mondja a Polgármesteri Hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője, Károlyi Ákos. A felfüggesztés ideje alatt azok a családok, amelyek rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, természetben juthatnak hozzá az iskoláztatási támogatáshoz.

"Készül egy pénzfelhasználási terv, eseti gondnok kerül kirendelésre, csak arra lehet felhasználni a családi pótlékot, amit a jegyző jóváhagy a határozatában. A nem hátrányos helyzetűeknél ténylegesen felfüggesztésre kerül a folyósítás."

Ha megszűnik a probléma, ők is hozzájuthatnak pénzhez. A rendőrség tájékoztatása szerint bűnmegelőző portyáikon ők is kiemelt figyelmet fordítanak acsellengő diákokra.