Hírek

Kevesebb beteg jöhet megyén kívülről a Markusovszkyba

2010. február 05., 15:27
Február végéig kevesebb beteget fogad ellátási területen kívülről a Markusovszky Kórház. A korlátozó döntést még decemberben hozták meg finanszírozási nehézségek miatt. A sürgősségi- és onkológiai ellátás így is zavartalan marad, a halasztható beavatkozásokat viszont később végzik el.

A járóbeteg ellátás központi finanszírozása 12 százalékkal, a fekvőbeteg ellátásé 19 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Ennek kompenzálására a Markusovszky Kórház takarékossági intézkedéseket vezetett be. Korlátozták például a megyén kívülről érkező betegek fogadását.

Az osztályok többsége rendszeresen fogad betegeket Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből, ezt most csökkentik. A kórháznak onkológiai, mellkassebészeti és bizonyos belgyógyászati, immunológiai esetekre területen kívüli ellátási kötelezettsége van, így ezeket továbbra is teljesítenie kell. Az előre tervezett, halasztható beavatkozásokat, műtéteket és kezeléseket azonban ezeken a területeken is későbbre ütemezik át.

Dr. Kőfalvi István - orvosigazgató, Markusovszky Kórház
"A finanszírozási megszorítások miatt december 1-től január 31-ig területen kívüli betegeket nem fogadunk. Ezt az intézkedést hosszabbítottuk meg most február végéig."

A sürgősségi- és járóbeteg ellátásra ez nem vonatkozik, sem azokra az előjegyzett kezelésekre, amelyek elmaradása esetén a beteg állapota jelentősen romlana. Ezekről egyenként konzultálnak és mérlegelnek. A korlátozó intézkedés miatt egyetlen beteg sem marad ellátatlanul - tudtuk meg, hiszen a döntés csak a másutt is elvégezhető vagy halasztható kezelésekre vonatkozik.

Kőfalvy István azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban a körmendi térség sürgős eseteit is itt, Szombathelyen látták el, az ottani kórház körüli problémák miatt. Ez a kötelezettség ma éjfélkor lejár, így holnaptól a körmendi térség betegeit ismét a Batthyány-Strattman Kórház fogadja a megszokott rendben.