MNB
MNB - 2

Hírek

Kevesebb az influenza-szerű megbetegedés a városban mint a korábbi években

2012. január 31., 23:00

Ez derül ki az ÁNTSZ jelentéseiből. A felnőtt háziorvosi rendelőket szinte egyáltalán nem, a gyermekrendelőket is csak elvétve keresik fel influenza-szerű tünetekkel a betegek. A járvány azonban nem biztos, hogy elmarad.

Kevesebb az influenza-szerű megbetegedés a városban mint a korábbi években

A Kiskar utca gyermekorvosi rendelőben ma nem volt tumultus a délelőtti órákban, a doktornőhöz mégis sorban érkeztek a betegek.

"Köhögök és öklődök."

Aki hősiesen viselte a vizsgálatok megpróbáltatásait, jutalmul még matricát is választhatott. Itt elősorban influenza-szerű tünetekkel jelentkeznek a gyermekek.

Dr. Elek Marianna gyermek háziorvos
"Köhögés, fejfájás, torokfájás, valakinek hasmenés is társul hozzá. Ez inkább a nagyobbakra jellemző, az iskolás korúakra. A kisebbeknek pedig elhúzódó láz a fő tünete. Én azt gondolom, hogy ez nem influenza, influenza-szerű tünet, és többféle vírus terjeng most a városban."

Ezek főleg légúti vírusok, illetve calici vírusok.

Az elmúlt években az influenzás megbetegedések január harmadik, negyedik hetében érték el a csúcspontot, ami azonban az idén még várat magára. A tisztiorvosi szolgálathoz beérkezett adatok szerint eddig a betegek csupán 1 százalékánál találtak influenza tüneteket a háziorvosok.

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, Kormányhivatal
"A környező országokban mindenütt elérte a járványos mértéket a megbetegedési szám, nálunk ez még közel sem. Hát előbb-utóbb elméletileg ideér. Ez a hideg időjárás is gyengíti az immunrendszert, tehát számítani lehet járványra."

Mivel a hideg időjárás miatt jelentősen legyengül az immunrendszer a szakemberek azt javasolják, fokozottabban figyeljünk egészségünkre. Érdemes rétegesen öltözködni, rendszeresen étkezni és meleg italt fogyasztani.