Hírek

Kevesebb a munkanélküli

2013. július 26., 09:54

Szombathelyen most 2156 a nyilvántartott álláskeresők száma, júniusban 150 fővel voltak többen a regisztrált álláskeresők. A javuló tendencia Vas megyei és országos szinten is jellemző – a szakértői várakozások szerint, addig, amíg a pályakezdők megjelennek a kirendeltségeken.

Kevesebb a munkanélküli

A közcélú foglalkoztatás mellett, jórészt pályázati pénzekből tudnak munkahelyeket teremteni a cégek, Vas megyében is – mondják szakemberek a javuló munkanélküliségi mutatók hátteréről.

Németh Zsolt - igazgatóhelyettes, megyei munkaügyi központ
„Van néhány olyan fejlesztés az elmúlt évek viszonylatában, aminek most érződik a hatása, de ez létszámfelvételben nem feltétlenül csak ezeket a cégeket érinti, hanem a hozzájuk kötődő, hozzájuk kapcsolódó kisebb-nagyobb vállalkozásokat is, tehát ez a munkaerőigény, illetve munkaerő felvétel mindenképpen eloszlik.”

A munkahelyteremtő pályázatok között több kiírás a megváltozott munkaképességűeket, a védett korúakat és a kismamákat segíti álláshoz.

Mészáros György - ügyvezető, Megoldás Kft.
„A hátrányos helyzetű munkanélkülieknek a foglalkoztatása, onnan öt főt szeretnénk foglalkoztatni. Azért mondom, hogy szeretnénk, mert már hármat addig is felvettünk, a negyedik most van folyamatban, és akkor még reméljük, hogy az ötödik is megoldható.”

A pozitív munkaügyi mutatók a következő hetekben visszaesést mutathatnak, az iskolákból kimaradt fiatalok miatt.

Németh Zsolt - igazgatóhelyettes, megyei munkaügyi központ
„Minden évben, szintén tendencia, hogy júliustól kezdődik meg a pályakezdők bekerülése a munkanélküliek körébe, a regisztráltak körébe, most még júniusig ez nem volt érzékelhető, hiszen most fejezték be az iskolát.”

Megyei szinten most 8035-en regisztrált munkanélküliek, majdnem 5 százalékkal vannak kevesebben, mint egy hónappal korábban, január óta pedig 25 százalékos csökkenést regisztráltak a Vas megyei kirendeltségeken.