Hírek

Kevés az alma

2011. szeptember 16., 16:15
Kevesebb, de jó minőségű alma termett idén, mégis alig lehet eladni - panaszkodnak a termelők. Pedig a gyümölcs piaci ára nem változott a tavalyihoz képest. Egyre többen hirdetnek azonban Szombathely környékén szedd magad akciót, ahol akár a piaci ár feléért lehet almához jutni. A termelők tanácstalanok.

Kevés az alma
Unger György 75 hektáron termeszt almát. Az őszi és téli fajták már dobozokban sorakoznak, folyamatosan szedik az érett termést. Mégis azt mondja az eddigihez képest jóval kevesebb almája lesz az idén, a termés 30 százaléka elfagyott tavasszal.

ATMO 3:40 - 3:45 "Ilyen csíkokat húz bele a fagy, ezt fagyparának hívják. Ez gyakorlaitlag csak lének adható el."

Nem elég, hogy csökkent az eladható alma, kevesebb a vevő is - mondja a termelő. Eddig nagy tételben Szlovákiába vitték az áruját, most azonban ritkábban jön a szállító.

Unger György - termelő
"Míg tavaly év elején a gálaeladás közben 3-4 kamiont tudtam eladni hetente, addig az idén ott tartok, hogy egy kamiont visznek, tehát más vevő után kell néznem. Tulajdonképpen nem tudom mi az oka, az alma nem drágább, ugyanúgy tudok szép almát is adni, és nem megy úgy az alma ahogy szokott."


A kisebb termelők is panaszkodnak. Itt a Söpte felé vezető út mentén több helyen is árusítanak almát, nem túl nagy sikerrel. Ritka az amikor valaki olyan nagy mennyiségű gyümölcsöt vásárol, mint ez a férfi. Van hogy napokig nem áll meg senki, pedig a hipermarketek árainál olcsóbban, 150 és 200 forintért adják az almát, minőségtől függően.
Panaszkodnak a piaci árusok is, nincsenek megelégedve az idei terméssel.

Lendvai Lászlóné
"Az idei termés közepes, sajnos volt esőhiány is, és ezért nagyon hullik a nyári alma főleg. Permetezés mindig van, 3-4-szeri permetezés szükséges, hogy elálljon télre is az alma."


Ennél a standnál a hullott almát már 100 forintért odaadják, a szedett gyümölcsöt azonban itt is 150 felett árulják. Csakúgy mint a többi eladó, de ez még mindig a bolti árak alatt van. A nagyobb bevásárolóközpontokban is 300 forint a legolcsóbb alma.